Laparoskopik cerrahi nedir?
- Laparoskopik ameliyat sırasında bir kamera kullanılır. Kamera, vücut içerisinde görüntüleme yapmayı sağlar. Genellikle batın cildinde bir delik açılarak kamera içeri gönderilir. Ek olarak İki ayrı delik daha açılarak laparoskopik çalışma aletleri vücut içerisine ilerletilir. Bu deliklere laparoskopik port yeri adını vermekteyiz. Laparoskopik protlarda vücut içine giriş çıkışı kolaylaştırıcı adı verilen enstrümanlar kullanılmaktadır. Bu sabit duran ince borular vasıtasıyla vücut içerisine kamerayı ve çalışma aletlerini sokup çıkartmak mümkün hale gelmektedir. Operasyon alanı daha öncesinde yapılan tomografi gibi filmlerle belirlenmektedir. Hastaların uygun pozisyona yerleştirilmesi çok önemlidir. Yapılacak ameliyat çeşidine göre belirli pozisyonlar vardır. Hastaya uygun pozisyon verildikten sonra önce kamera ardından çalışma elamanları vücut içerisine geçirilerek açık ameliyatta olduğu gibi organlar diseke edilerek ameliyatlar gerçekleştirilmektedir.
Laparoskopik cerrahinin faydaları:
- Yukarıda da belirtilmiş olan laparoskopik cerrahinin faydalarını özetlemek gerekirse;Hastaların ameliyat sonrasında ağrı hissi, açık cerrahiye oranla çok az olmaktadır. İşlem sırasında 10-15 büyütmeli optik ile çalışıldığından kanama miktarı açık ameliyata göre çok az olmaktadır. Büyük yaralar olmadığından hastanede kalış süresi çok az olmaktadır. Açık ameliyatta oluşan büyük yara izleri yerine laparoskopide küçük izler kalmakta bazen hiç iz kalmamaktadır. İyileşme süresinin kısa olması hastaneden kalış süresinin az olması nedeniyle hastanın günlük yaşamına ve çalışma hayatına dönmesi kısa olmaktadır. Büyütülmüş görüntü sayesinde cerrahi uygulamanın ve cerrahi eğitim daha kolay olmaktadır.
Üroloji’de laparoskopik cerrahi uygulanan durumlar:
Ürolojik cerrahilerde birçok alanda laparoskopik yöntemler sıklıkla uygulanır hale gelmektedir.
- Böbrek tümörü ameliyatları,
- Atrofik böbreği çıkartılması,
- Böbrek kisti çıkartılması,
- Böbrekte UPJ (Üreteropelvik bileşke) darlığı düzeltilmesi ameliyatları,
- Böbreküstü bezi ameliyatları,
- Üreterdeki operasyonlar,
- Lenf dokularının çıkartılması Prostat kanseri ameliyatları
gibi hastalıklarda laparoskopik ameliyatlar tarafımızdan tercih edilmektedir.
Daha Fazla Video İçin Tıklayınız
Detaylı Bilgi İçin Opr.Dr. Uygar Miçooğulları ile İletişime Geçin.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
15 kasım 2024 tarihinde Doç. Dr. Uygar Miçooğullarına Thu Flep prostatektomi ameliyatı oldum. Ameliyat sorunsuz geçti. Uygar hocamızdan çok memnun kaldık. Kendisi hastası ile yakından ilgilenen bir doktor. Atatürkün beni türk hekimlerine emanet edin dediği gibi kendinizi emanet edebileceğiniz bir cerrah. Kendisine sevgilerimi sunarım.
Yaklasık 15 gün önce böbreğimde 1 cm çapında taşım vardı. Lazerle taş kırma (Rırs) operasyonu geçirdim. Öncelikle Ameliyat yapan hekim UYGAR Hocama çok teşekkür ederim. Özellikle bir aile sıcaklığını size sunan ve sizi hem ameliyat öncesi hemde sonrası güler yüzüyle ve içtenliğiyle birebir takip eden UYGAR beyin ASİSTANI SÜMEYYE hanıma da çok çok teşekkür ediyorum.
Sevgili Uygar bey hastaları ile çok ilgili sorunumuzla ilgili herşeyi detaylıca anlattı ve açıkladı emekleri için çok teşekkür ederiz.
Doç.Dr.Uygar Miçooğulları tarafından Thuflep operasyonum başarı ile gerçekleşti. Kısa sürede ayağa kalktım.
Lazerle üretral polip eksizyonu operasyon geçirdim bu operasyon için başta doktorum Doç.Dr.Uygar MİÇOOĞULLARI na çok teşekkür ederim çok başırılı bir operasyondu her konuda bilgili ve başarılı bir doktor bizi hiç yalnız bırakmadı ilgili alakalı açık sözlü bir doktor güvenle tercih edebilirsiniz
Öncelikle ilgi ve alakanızdan dolayı teşekkür ederim. Rahatsızlığımı şikayetçi olduğum konuyu bu kadar kısa sürede riske atmaksızın müdahale edip beni ağrılarımdan kurtardığınız için size minnettarım.