El parmaklarında görülen parmağın bükme esnasında takılma , kilitlenme olması ardından açılmaya zorlarken adet bir kurulu tetik mekanizmasının boşalması gibi atarak düzelmesi hastalığıdır.
TETİK PARMAK NEDEN OLUR?
El parmaklarımızı hareket ettiren tendonlar (kas uzantıları) etraflarında kayganlaştırıcı, hareket koalylaştırıcı bir kılıf içinde hareket ederler. BU tendonlar kılıfları ile birlikte parmak seviyesinde pulley adı verilen parmak hareketine yön veren kuvvet kolları yaratan , tendonu kemiğe yakınlaştıran dokular arasında tünellerden geçerler. İşte bu tünellerden ilkinde, parmakla avuç içi arasındaki seviyede, tendon kılıfının ödemi(enflamasyonu=tenosinovit) veya pulleyin kalınlaşması sonucu tendon sıkışır. Bu durumda tetik parmak dediğimiz hastalığı meydana getirir.
KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Tekrarlayan parmak zorlaycı işlerle uğraşan; sanayi çalışanları, el işçileri, müzisyenler vb., kişilerde görülür. Bayanlarda görülme olasılığı daha fazladır. Şeker hastalarında, guatr hastalarında ve gut vb romatoid hastalıkları olanlarda daha sık görülür.
HASTANIN ŞİKAYETLERİ NELERDİR?
Hastalar, özellikle sabahları fazla olan, parmakta takılma, kilitlenme ardından açmaya çalışırken tetik gibi atma olur. Bu zamanla gün içinde de olmaya başlar. Bu zamanla gün içinde de olmaya başlar. Hasta günlük aktivitelerini yapamaz hale gelir. Yine muayenede parmak kökü ile avuç içi arasındaki kısımda küçük bir bezelye gibi ağrılı sert nodül hissedilir.
TANISI NASIL KONULUR?
Hastalığın tanısı fizik muayene ile konulur. İlave bir tetkik aracı gerekmez.
TETİK PARMAK TEDAVİSİ NASILDIR?
Yeni başlangıçlı durumlarda ağrı kesici hap ve ağrı kesici jel kullanılabilir.
Kortizon iğneleri: nadiren kullanılan bir yöntemdir. Tekrarlama olasılığı vardır. Yan etki olarak tendonda kalıcı hasar yapabiliriler. Çok tercih edilmez.
İğne ucuyla gevşetme tekniği: kullanılabilir. Ancak yanlış yerin gevşetilmesi veya yetersiz gevşetme gibi riskleri vardır.
Cerrahi tedavi: en iyi tedavi yöntemi cerrahidir. Cerrahisi lokal anestezi ile yapılır. Avuçtaki nodül üzerinden 1-2cm’lik kesi ile tendon üzerindeki nodül (sertleşmiş,sıkışmış kiriş) gevşetilir. Kısa süren bir işlemdir. Hasta aynı gün taburcu edilir. Tekrarlama olmaz. Hasta yaklaşık 10 gün elini sakınmalıdır.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Tek kelimeyle süper bir Dr hem annem hemde ben kendisine tedavi oldum annemde menüsküs yırtığı olmasına rağmen tedavisi sonrası 7 yıl geçmesine rağmen merdiven inip çıkıyor ve uzun yürüyüşler yapabiliyor kendisine çok teşekkür ederim
Hocam bir harikasınız yok böyle bir hoca helal olsun valla, muhteşeme. Valla muhteşem ya.
Doktorumuz süper ALLAH Razı olsun ondan çok iyi ve samimi işinde çok başarılı umarım her daim bu özelliğini korur
Fatih bey; babamı 3 ay önce yapmıs olduğu lif kopması ameliyatı sonucunda calısma hayatina baslamıs ve sağlığı oldukça iyi durumda. Çok tesekür ederiz hocam. Ellerinize sağlık.
Fatih hoca gerçekten işinin ehli pozitif bir hekim.Benim atroskopi ameliyatımı yaptı ve ağrısız acısız ayağa kalktım.iyiki onunla karşılaştım.Egosu olmayan insan gibi insan.başarılarının devamını dilerim.