Şaşılık her iki gözün paralelliğini kaybetmesi durumudur. Her bir gözde gözü hareket ettiren 6 adet kas bulunur. Bu kaslar dan herhangi birinin veya birkaçının yetersizliğinden dolayı gözlerde kayma meydana gelir kaymanın derecesi ve büyüklüğü işe göre ve etkilenen kasın ver sinirini hassasiyetine göre değişir.
Çocuklarda ve bebeklerde en sık doğumsal problemler sonrasında genetik olarak yatkınlığı olan bebeklerde veya yüksek görme kusuru olan özellikle hipermetropi ve astigmatı olan bebeklerde göz kayması meydana gelebilir travmalardan sonra olabilir veya bir ateşli hastalıktan sonra veya bir tümör nedeniyle meydana gelebilir.
Yetişkinlerde ise en sık göz kayması sebebi olarak yüksek tansiyon ve şeker hastalıkları sayılabilir göz kayması olan çocuklarda kaybının en önemli klinik sonucu göz tembelliği ve görme kaybıdır. Dolayısıyla çok erken yaşlarda şaşılık tedavi edilmesi gerekir yetişkinlerde ise daha çok estetik kaygılarla ameliyat edilmektedir hastalar göz kayması yani şaşılığın tedavisinde tıbbi ve cerrahi yöntemlerle sonuca gideriz. Tıbbi yöntemlerin başında gözlük kullanımı gelmektedir. özellikle refraksiyon kusuru olan çocuklarda gözlük kullanımı tercih edilir. İleri yaşlarda göz kayması olan yetişkinlerde ise daha çok lokal veya genel anestezi altında ameliyat yapılmaktadır. Ameliyat bebeklerde refraksiyon kusuru olmayan göz kayması olan Bebeklerde ve çocuklarda da yine şaşılık ameliyatı yapılabilir ameliyat yaklaşık bir saat veya 2 saat sürmekte ve ameliyattan sonra tam olarak gözün paralelliğinin sağlanması ortalama 2-3 haftayı bulmaktadır teşekkür ederim.
Op. Dr. Sami Toyran - Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Henüz Yorumunu paylaşan olmamış.
İlk yorumunu paylaşan sen ol!
Yorumunu Paylaş