İnsan sağlığı genetiğe ve çevresel etmenlere bağlı olarak değişmektedir. Sağlığı etkileyen çevresel etmenlerin başında beslenme gelir. Doğduğumuz andan itibaren insan, beslenme sürecine anne sütü ile başlar.
Her yaş, cinsiyet, fizyolojik durum için gerekli olan besin ögeleri farklılık göstermektedir. Beslenmemizin yapıtaşını oluşturan bu besin ögeleri karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Bunlara ek olarak bir de mikro besin ögeleri vardır ki bunlar da vitaminler ve minerallerdir, her birinin eksikliği veya fazlalığı sağlığı olumsuz yönde etkiler.
Vücudun bu besin ögesi ihtiyaçlarını yeteri kadar alabilmesi durumunda sağlıklı beslenme tamamlanmış olur. Herhangi bir kronik hastalığı ve özel bir fizyolojik durumu olmayan bireyler için genel sağlıklı beslenme önerileri şu şekildedir:
1) Mevsimine göre su tüketiminizi yeterli miktarda alın
2) Rafine şekerden uzak durun
3) İşlenmiş besinleri diyetinizden çıkarın (salam, sosis, sucuk vb.)
4) Basit karbonhidratlar (beyaz şeker, bal) yerine kompleks karbonhidratları tercih edin (yulaf, kepek, bulgur, meyve, kuru baklagiller vb.)
5) Hayvansal yağlar yerine bitkisel yağları tercih edin
6) Pirinç yerine bulgur veya tam buğday unundan yapılmış makarna; beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, kepekli ekmek, siyez ekmeği tercih edin
7) Mevsim meyve ve sebzelerlini tercih edin
8) Besinleri hızlı yemek yerine yavaş ve bol çiğneyerek tüketin
9) Tuzu azaltın
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Çok ilgili ve samimi