Prostat kanseri, PSA yüksekliği hakkında merak edilen sorular
1- 58 yaşındayım sık idrara çıkma problemim var. Yakın çevremdekiler prostat rahatsızlığım olabileceğini söylüyor tanı için biyopsi şart mıdır?
Sorunun cevabı kısaca hayır. Prostat biyopsisi'nde Prostat kanseri şüphesi olduğunda yapıyoruz. Burada iyi huylu Prostat büyümesiyle Prostat kanserinin ayrımını gitmek lazım. Muhtemelen bu semptomlar iyi huylu Prostat büyümesinden kaynaklanıyor ve ona yönelik tetkik gerektiriyor. Kanser şüphesi olmadığı sürece Prostat biyopsisi yapmaya gerek yoktur.
2- Aile geçmişimde Prostat kanseri hikayesi var, henüz 38 yaşındayım Prostat kanseri kaç yaşından sonra ortaya çıkar, ne zaman kontrole gitmeliyim?
Prostat kanseri ailesel geçiş ihtimali yüksek olan kanserlerden biri. Normalde 50 yaşından sonra rutin kontrol önerirken ailesinde Prostat kanseri olan bireylerde 40 yaşından sonra kontrol önermekteyiz. Ailedeki kişi sayısı ve kişilerin Prostat kanserine yakalanma yaşı düştükçe Prostat kanserine yakalanma ihtimaliniz de artmakta. Dolayısıyla mutlaka 40 yaşında bir Üroloji doktoruna görünmeniz gerekmektedir.
3- Dedem de Prostat kanseri vardı ben de olma olasılığı nedir? Bunu önlemenin bir yolu var mıdır?
Aile de hikaye olması önemli 40 yaşından sonra mutlaka kontrol öneriyorum. Bunun önemenin yolu maalesef literatürde net bir yöntem yok. Ancak hayvansal gıdalardan yağlı içeriklerden zengin beslenmelerinin Prostat kanserini arttırdığı üzerinde duruluyor. Domates, greyfurt gibi gıdaların Prostat kanseri riskini azalttığı söyleniyor. Onun haricinde mutlaka 40 yaşından sonra Üroloji muayenesi gerektiğini belirtmek isterim.
4- Ben de Prostat büyümesi var kanser olma ihtimalim var mıdır? Ameliyat olmam şart mı?
5- Prostat kanseri ameliyatından sonra idrarımı tutmakta sorun yaşar mıyım?
6- Ben de iyi huylu Prostat kanseri var ameliyat olmaktan korkuyorum, ameliyat olmazsam kansere dönüşür mü?
7- Prostat kanserinde ThuFlep yöntemini uyguladığınızı duydum. Bu yöntem ile prostat kanserinden tamamen kurtulur muyum? Zor bir işlem midir?
8- Geçen hafta şikayetlerim üzerine doktora gittim. PSA değerimin 5'in üzerinde olduğu ve biyopsi yaptırmam gerektiği söylendi bunun üzerine başka bir doktora daha gittim biyopsi den önce MR çekebiliriz dediler hangisini tercih etmeliyim?
Sorularınızın cevabı videoda...
Daha Fazla Video İçin Tıklayınız
Detaylı Bilgi İçin Opr.Dr. Uygar Miçooğulları ile İletişime Geçin.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
15 kasım 2024 tarihinde Doç. Dr. Uygar Miçooğullarına Thu Flep prostatektomi ameliyatı oldum. Ameliyat sorunsuz geçti. Uygar hocamızdan çok memnun kaldık. Kendisi hastası ile yakından ilgilenen bir doktor. Atatürkün beni türk hekimlerine emanet edin dediği gibi kendinizi emanet edebileceğiniz bir cerrah. Kendisine sevgilerimi sunarım.
Yaklasık 15 gün önce böbreğimde 1 cm çapında taşım vardı. Lazerle taş kırma (Rırs) operasyonu geçirdim. Öncelikle Ameliyat yapan hekim UYGAR Hocama çok teşekkür ederim. Özellikle bir aile sıcaklığını size sunan ve sizi hem ameliyat öncesi hemde sonrası güler yüzüyle ve içtenliğiyle birebir takip eden UYGAR beyin ASİSTANI SÜMEYYE hanıma da çok çok teşekkür ediyorum.
Sevgili Uygar bey hastaları ile çok ilgili sorunumuzla ilgili herşeyi detaylıca anlattı ve açıkladı emekleri için çok teşekkür ederiz.
Doç.Dr.Uygar Miçooğulları tarafından Thuflep operasyonum başarı ile gerçekleşti. Kısa sürede ayağa kalktım.
Lazerle üretral polip eksizyonu operasyon geçirdim bu operasyon için başta doktorum Doç.Dr.Uygar MİÇOOĞULLARI na çok teşekkür ederim çok başırılı bir operasyondu her konuda bilgili ve başarılı bir doktor bizi hiç yalnız bırakmadı ilgili alakalı açık sözlü bir doktor güvenle tercih edebilirsiniz
Öncelikle ilgi ve alakanızdan dolayı teşekkür ederim. Rahatsızlığımı şikayetçi olduğum konuyu bu kadar kısa sürede riske atmaksızın müdahale edip beni ağrılarımdan kurtardığınız için size minnettarım.