POLİKİSTİK OVER SENDROMU
Etiyolojisi net olarak bilinmeyen bir endokrin hastalık türü olan Polikistik Over üreme çağındaki kadınların %20-30’unda görülmektedir. Genelde fazla kilo ve obeziteyle karşımıza çıkmaktadır. Bilindiğinin tersine PCOS kaynaklı insülin direnci görülmez, insülin direnci kaynaklı olarak PCOS karşımıza çıkar. Polikistik Over bir yumurtalık kisti değildir, folikül yumurtalarıdır ve yumurtalıklar için normaldir. PCOS kaynaklı yorgunluk, baş ve eklem ağrısı veya cilt problemleri görülebilir. Bununla birlikte alt ekstremiterlerde kıllanma, sancılı regl, regl düzensizlikleri ve sivilcelenme en tipik semptomlarıdır.
Peki PCOS tanısı konulduktan sonra nasıl beslenmeli nelere dikkat etmeli?
Kesin olarak kanıtlanmamış olsa da çalışmalar Akdeniz diyetinin PCOS semptomlarını azaltmada ve çocuk sahibi olma olasılığını artırmada en etkili diyet modeli olduğunu söylemektedir.
Peki Akdeniz tipi beslenme nasıl olur?
- Haftada 2 kere balık ve deniz ürünleri tüketelim
- Her gün kurubaklagilleri diyetimize ekleyelim
- Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyveyi ihmal etmeyelim
- Günlük 25-50 ml zeytinyağı tüketelim
- Kırmızı etimiz haftada max 2 porsiyon olsun
- Her ana öğünde en az 2 porsiyon sebzemiz mutlaka yer alsın
- Gün aşırı yumurta tüketelim
- Her ana öğünde 1-2 porsiyon tam tahıllı karbonhidratı diyetimize ekleyelim
- Bunların yanında D vitamini omega-3(somon, sardalya, ceviz, keten tohumu, chia tohumu) ve antioksidanlar PCOS semptomlarının azalmasında etkili olacaktır. Çinko yumurtlamayı teşvik eder ve regl döngüsünü düzenler.
PCOS olan kadınlarda daha düşük lif ve Mg kullanımı görülmüştür. Lif ve Mg insülin direncini düşürmek ve PCOS’un neden olduğu hiperandrojeneminin azalmasına yardımcı olur.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Çok ilgili ve samimi