Obezite ve Cerrahisi Hakkında Merak Edilenler
Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Serhat Buldur, Obezite ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgilendiriyor.
Obezite vücudumuzun yağlanmasıdır. Eğer vücudunuzdaki yağ kitlesi toplam ağırlığınızın belli bir oranını geçiyorsa bu kişilere obez diyoruz. Bu oran kadınlarda %35 erkeklerde ise %25’tir.
Vücut kile indeksi nasıl hesaplanır?
Vücudunuzun ağrılığının kilogram cinsinden değerinin boyunuzun metre cinsinden karesine bölümü ile elde edilir. Bir başka değişle, boyumuzu kendisiyle çarpıp kilomuza bölüyoruz. Çıkan sonuç kilo boy oranımızdır. Elde edilen değer 18,5’in altında ise bu kişi olması gerekenden zayıftır. 18,5 ile 25 arasında ise normal kilosundadır. Bu kişi eğer 25 ile 30 arasında ise fazla kiloludur. 30’un üzerine çıktığımızda ise obeziteden bahsediyoruz.
Obezite, çağımızın hastalığıdır. Endokrinolojiden genel cerrahiye birçok tıbbi branşı ilgilendiren ve pek çok yandaş hastalığı beraberinde taşıyan bir sorundur.
Obezitede tek bir tedavi yaklaşımı yoktur, bütünsel bir yaklaşımla hasta değerlendirilmeli ve en uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Obezite çok büyük bir problem, günümüzde dünya üzerinden 2 milyardan fazla kişinin fazla kilolu olduğu düşünülüyor. Bunlardan en az 3’te biri belkide daha fazlası obez. ABD’de yaşan insanların %68’i fazla kilolu. Amerika’da her yıl obeziteye bağlı 110 binden fazla kişi hayatını kaybediyor. Bu çok büyük bir sorun fakat 2030’a geldiğimizde bunun çok daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacağı düşünülüyor.
Tedavi için, obezite nasıl oluşuyor öncelikle bunu bilmek gerekiyor. İhtiyaç fazlası alınan her kalori vücudumuzda yağ olarak depolanır. Her ihtiyaç fazlası 9 kalori 1 gram yağ olarak vücudumuzda depolanır. Çoğunlukla cilt altı ve karın içi bölgelerde bu yağ depolanır. Günde 1000 kalori fazlanız varsa bu yaklaşık 100 gram yağ olarak depolanır. Bunu bir ay boyunca sürdürürseniz 3 KG olur. Bir yıl boyunca sürdürürseniz 36 KG olur, bu rakamla ciddi rakamlardır. Tabii ki bu kadar basit değil işin içine birçok faktör girmektedir.
Obezitede tedavi planlaması yapılırken, vücut kitle indeksi 40 üzeri olanlar ameliyat için uygun oluyor. 35 ile 40 arasında olanların eğer bir yandaş, ek hastalığı varsa diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği gibi ek hastalıklar varsa bunlar da ameliyata yönlendiriliyor.
Vücut kitle indeksi 30 ile 35 arasında olan grup da obez sayılıyor ama bu grup için tedavide standart bir karar verilmiş değil. Bu nedenle hasta geldiğinde değerlendirilmekte, diyet durumu, yaşam tarzı gibi parametreler bakılarak tedavi prosedürüne karar verilir. Bu aşamada obezite ile ilgili ameliyat dışı yöntemler de değerlendirilir, mide botoksu, mide balonu gibi.
Tüm obezite tedavi prosedürleri bir uzman hekim tarafından değerlendirilmeli ve hastaya en uygun yönteme karar verilmelidir.
Op.Dr. Serhat Buldur, Genel Cerrahi Uzmanı
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Serhat Buldur hocam gerçekten işinin ehli biri. Bizim tedavi sürecimizde çok yardımcı oldu gerek tecrübesiyle gerek hastaya yaklaşımıyla iyi bir insan. Ameliyat öncesi kapsamlı bilgilendirdi, sonrasında takibi ve istediğimiz zaman ulaşabilmemiz bizi çok rahatlattı. Teşekkürler serhat buldur hocam...
Serhat Buldur hocama Can hastanesindeyken ameliyat olmuştum. bizimle o kadar çok ilgilendi ki her şey sorunsuz halloldu. Daha sonra babamın ameliyat olaması gerekiyordu. hiç düşünmeden Erhat hocamıza ulaştık. şuan çalıştığı hastanede babamı ameliyat etti. O kadar güzel bir insan ki o nereye giderse biz arkasından oradayız.