Meme Hastalıkları ve Tedavisi

Meme Hastalıkları Nelerdi̇r?

Meme Başi Akıntısı:

Meme başında sıktırmakla sarı veya yeşil akıntı gelebilir. Her iki memeden veya bir memede birkaç kanaldan geliyorsa çok sorun teşkil etmez. Ama tek meme ve tek kanaldan kanlı bir akıntı geliyorsa mutlaka doktora başvurulmalı ve ileri tetkik yapılmalıdır. 

Memede ağrı:

Kadınlarda en sık görülen meme şikayetidir. Genelde adet dönemi ile ilgilidir. Adet öncesi olan memede gerginlik, şişlik ve ağrı şikayeti adetin başlamasıyla azalma gösterir. Meme ağrısı çok nadir kötü bir hastalığın belirtisidir. Meme kanserinde sadece 20 kişiden birinde ağrı görülür. Hormonal değişiklikler , ilaçlar diyet ve psikolojik nedenler de meme ağrısına neden olabilir.

Memeni̇n İyi̇ Huylu Hastalıkları:

  • KİSTLER
  • FİBROADENOMLAR
  • İNTRADUKTAL PAPİLLOM
  • MEMENİN İLTİHABI HASTALIKLARI

MEME KİSTLERİ:

Meme kitlelerinin 1/4 'ünü oluşturur. Kistler içi sıvı dolu keseciklerdir. Cidarı düzgün, içinde berrak sıvı olan kistlere basit kist; cidarı bozuk içinde yoğun sıvı katı kısımlar içeren kistlere kompleks kist denir.

Ele gelen, ağrı ve büyüme yapan kistler enjektörle boşaltılabilir. Eğer sıvı kanlı ise patolojiye gönderilir.Şüpheli durumlarda cerrahi olarak bu kistler çıkarılır. Kompleks kistlerde risk daha fazladır.

FİBROADENOMLAR KANSER RİSKİ TAŞIR MI?

Memede fibroadenomun varlığı ,hastada korku yaratsa da kişinin ilerde meme kanseri olma olasılığını arttırmaz.

FİBROADENOMLAR NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavisi ,eğer hastada estetik veya psikolojik bir kaygı oluşturuyorsa veya kitle çok hızlı büyüyorsa cerrahi olarak yapılır. 

İNTRADUKTAL PAPİLLOM:

Kanlı meme başı akıntısının en sık sebebidir.30-50 yaş arasında görülür. 3-4 mm çapında süt kanalı içindeki tümörlerdir. Meme kanseri riskini arttırırlar.

MASTİTLER (MEMENİN İLTİHABI HASTALIKLARI)

Genellikle emziren kadınlarda meme başındaki çatlardan ,yaralardan veya kötü hijyen kaynaklı gelişir. Antibiyotik tedavisi ile büyük bir çoğunluğu geriler ama bir kısmında abse oluşabilir. Abse oluştuğunda cerrahi yolla boşaltmak gerekir. Emzirmeyle veya pompa ile sütün boşaltılması gerekir. Memedeki süt tam boşaltılmazsa tekrarlama olasılığı artar. Emzirmeyen bayanlarda da özellikle sigara kullanımı varsa oluşabilir. 

MEME KANSERİ

Kadınlarda en sık görülen kanserdir. Her 7-8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski vardır. Erkeklerde kadınlara göre 1/100 oranında çok ender görülmekle birlikte gelişebilir.

MEME KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ

  • Ailede veya akrabalarda meme kanseri bulunması
  • Genetik olarak meme kanseri gelişimine yatkın genleri taşımak
  • Daha önce memede kansere öncü sayılabilecek bir lezyonun bulunmuş olması
  • Adet başlama yaşının erken, adetten kesilme yaşının fazla olması
  • İleri yaş ( en sık 50-65 yaş arasında) 
  • Hiç doğum yapılmaması veya ilk doğumun 30 yaşından sonra olması
  • Aşırı yağlı beslenme
  • Yumurtalık veya rahim kanseri hikayesi
  • Radyasyona sürekli maruz kalma
  • Diğer memede kanser görülmesi
  • Daha önce memede kansere öncü sayılabilecek bir lezyon bulunması
  • Uzun süreli doğum kontrol haplarının kullanılması.

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Genellikle ağrısız, sert zamanla büyüyebilen bir kitle tespit edilmesi,
  • Memenin boyutlarında ve şeklinde değişiklik bulunması,
  • Meme başında renk değişikliği, şekil değişikliği, içe çökme, yön değiştirme, yaralar gözükmesi,
  • Meme başında kanlı akıntı gelmesi,
  • Koltuk altında görülebilecek veya elle hissedilebilecek kitleler oluşması.

MEME KANSERİ TANISININ KONULMASI:

Erken teşhiste en önemli faktör hastanın kendini elle muayene etmesidir.Meme muayenesinde saptanamayacak kadar ufak kitleler mamografi ile ( düşük dozda çekilen röntgen filmi ) tespit edilir. Tanıda meme ultrasonundan da faydalanılır. Ortada kalınan vakalarda meme MR çekilebilir..

MEME KANSERİ TEDAVİSİ

Erken evrede yakalanan meme kanserlerinde ilk tercih cerrahidir. Cerrahi yöntemde erken evrelerde meme tümörü etrafında temiz doku olacak şekilde meme dokusundan çıkarılır. Gecikmiş hastalarda hastadan koltuk altı lenf bezlerinde tutulum olduğunda memenin tamamı ve koltuk altı lenf bezleri çıkarılır. Hastanın tümör yayılımına ve cinsine göre sonrasında kemoterapi, radyoterapi veya hormonal terapiler uygulanır.

Meme Hastalıkları ve Tedavisi hakkında detaylı biligi için tıklayınız...

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Türk Hekimi'ne soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
D...

Merhaba hocam tüp mide ameliyatı olmak istiyorum ve 4-5 ay önce sezeryan doğum yaptım vki 31 çıkıyor safra kesemde taş çıktı tüp mide ameliyatı olabilir miyim?

Opr.Dr. Serkan Tüğen Cevabı

Dilara Hanım merhaba elbette gerekli muayeneniz sonrasında tüp mide ameliyatınızı ve aynı anda safra kesesi ameliyatınızı da gerçekleştirebiliriz.

M...

Sürekli olarak miğde bulantısı bir öğün yemek yediğim halde karnımda büyük bir şişlik kabızlık nefes darlığı yutkunma zorluğu

Opr.Dr. Serkan Tüğen Cevabı

En kısa sürede endoskopi olmanız gerekiyor.

Hasta Yorumları
5 StarStarStarStarStar 10 yorum
Yorumunuz gönderildi.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Değerlendirme yaparak binlerce kişiye yol gösterin.
s... 3 yıl
StarStarStarStarStar

uzun yıllar kilo verebilmek için her şeyi yaptım ama başaramadım 3 kilo versem 5 kilo geri aldım. Daha fazla tek başıma mücadele edemeyeceğimi anlayınca tüp mide ameliyatı olmaya kara verdim ve bir yakınımın tavsiyesiyle Serkan Beye gittim. Serkan bey bilgili ve net ifadeleri olan kendine güvenen bir doktor bu sebeple başka bir doktor arayışına girmedim bile. Kendimi ona teslim ettim. Tüm ekibiyle birlikte bana kendimi çok önemli hissettirdiler yakından ilgilendiler her şeyle, ameliyatım harika geçti kısa sürede hızlıca kilo vermeye başladım. benim için kara verme ve ameliyat olma süreci çok hızlı ve harika oldu herkese Serkan Hocayı Tavsiye ederim.

A... 4 yıl
StarStarStarStarStar

Arastirarak gittim tertemiz bir ortamda titizce ilgili ve alakadar oldular cok memnunum allah işini gücünü rast getirsin doktorumdan memnunum

A... 4 yıl
StarStarStarStarStar

Kendi adıma çok memnun kaldım.Samimimiyet,ilgi, alaka, saygı üst seviyede idi.çok yararlı, bilgilendirici, aydınlatıcı bir muayene-görüşme gerçekleşti. Çok teşekkür ederim. Başarılarınızın artarak daim olmasını dilerim. Umuyorum ve diliyorum çok insana ulaşırsınız. Ve olabildiğince çok hastanın sağlığına kavuşmasına mutlu olmasına vesile olursunuz. Helalinden hayırlı bol kazançlar. Hayırlı bol müşteriler. İyi günler.

S... 4 yıl
StarStarStarStarStar

Diyecek tek kelime var oda süper ve hersey cok güzel oluyor mide botoksundan 14 gün de 9 kg verdim hersey icin tsk ederim

S... 4 yıl
StarStarStarStarStar

Serkan bey 2 .5 hafta önce bana mide botoxu işlemi yaptı.Kendisi ve diyetisyenim Şeyma hanım gayet ilgililer ve aydınlatıcı bilgiler verdiler.Aklima takılan ne olursa hemen cevaplıyorlar.Klinik ise genis ve tertemiz.Yolun başındayım ve şimdiden 6 kilo verdim.

M... 4 yıl
StarStarStarStarStar

Kendisi çok mütevazi ve alcak gönüllü birisi ayrıca çok da ilgili mükemmel bir doktor memnun kaldım kendisinden

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.