Prostat nedir? İyi huylu prostat büyümesi nedir? Prostat kanserine dönüşür mü?
- İyi huylu prostat büyümesi” diğer ismi ile “benign prostat hiperplazisi (BPH)”, yaşlanan erkeği etkileyen en yaygın ürolojik anormallikler arasındadır. İyi huylu prostat büyümesinin sık idrara çıkma, idrar yaparken çatallanma, kesik kesik idrar yapma, idrarı tam boşaltamama hissi,bazen idrar kaçırma, idrar yolunda kanama, enfeksiyonlar gibi bazı belirtiler ile karşımıza gelebilmektedir.
Prostat büyümesi tedavisinde Cerrahi Tedavi ve Lazer teknolojileri
- Yakın bir geçmişe kadar prostat cerrahi tedavisinde geleneksel olarak açık yaklaşım veya prostatın üretra yolu ile kapalı ameliyatı (TUR- Prostatektomi) dirençli veya komplike BPH için altın standart olarak kabul edilmekte idi. Ancak günümüzde lazerle kapalı prostat enükleasyonu, iyi huylu prostat büyümesi tedavisi için daha önemli hale gelmektedir. Holmium yaq (HoLEP) , thulium yaq (ThuLEP) ve daha güncel olarak thulium fiber lazerler (ThuFLEP) gibi birkaç farklı lazer ile bu cerrahi yapılabilmektedir. Ve birçok otoriteye ve yayına göre prostat boyutundan bağımsız olarak yeni altın standart yöntem haline gelmiştir.
Thulium Fiber Lazer ile Prostat ameliyatı (ThuFLEP) Nasıl Uygulanır?
- ThuFLEP (Thulium Fiber) Lazer yönteminde diğer endoskopik tekniklerde olduğu gibi dış idrar deliğinden idrar kanalına girilir. Prostat dokusu, büyüklüğüne veya biçimine göre 1-3 ya da bir parça halinde kabuğundan sıyrılır. Ardından idrar kesesi içine konulur. İdrar kesesi içine konulan prostat dokusu morselatör adı verilen cihazla parçalanıp vakumlanarak vücut dışına çıkarılır.
Lazer enükleasyon cerrahisi Prostat büyümesi tedavisinde Amerika ve Avrupa’da en güncel ve popüler ameliyat yöntemi haline gelmiştir ve bu yöntemin, daha az kanama, sondanın daha erken çekilmesi, daha kısa hastanede yatış süresi, büyük prostatlarda uygulanabilmesi, dokuların patolojik olarak incelenmesine imkan sağlaması, gündelik hayata dönmenin daha hızlı olması, kalp ve akciğer rahatsızlığı olanlarda rahatlıkla uygulanabilmesi, Süper pulsed teknolojisi ile doku derinliği etkisinin düşük olduğu için sinirlere hasar oranı düşük olması , bu yüzden ereksiyon daha az etkilenmesi gibi özellikleri mevcuttur.
Daha Fazla Video İçin Tıklayınız
Detaylı Bilgi İçin Opr.Dr. Uygar Miçooğulları ile İletişime Geçin.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Babamın 2 senedir çektiği prostat sorunu için İzmir'deki bütün devlet hastanelerine gittik , bütün doktorlar prostat büyümesinin olduğunu ve ameliyat olması gerektiğini söylemesine rağmen hepsi ilaç verip yollamıştı. Ara ara idrarını hiç bir şekilde yapamayip sonda takiliyordu geçen hafta yine aynı sorundan devlet Hastanesi'ne gittik yine sonda takip yolladılar sonrasında da hiç ilgilenmediler son olarak Dr Uygar beye başvurduk ertesi sabah ameliyata alabileceğini söyledi. Uygar beyden Allah razı olsun ameliyat öncesi de bizi çok iyi bilgilendirdi hiç ağrı olmayacagini belirtmişti aynen dediği gibi de oldu. Babam Hiç ağrı, sızısız hemen ayaklandı herşey için çok teşekkür ederiz
Doktorum Uygar Bey'in yaklaşımı,doğru teşhisi,uyguladığı operasyon ve yakın ilgisinden dolayı çok memnun kaldım.Sağolsun,varolsun.Ayrıca güler yüzlü asistanı başta olmak üzere Can hastanesinde görev yapan bütün sağlık çalışanlarına ilgilerinden dolayı cok teşekkür ediyorum.Saygılarımla. TUNCAY ÖZGÖÇMEN
Uzun süredir sıkıntı çektiğim iyi huylu prostat büyümesi şikayeti ile gittiğim Sayın Doçent Doktor Uygar MİÇOOĞULLARI , sonsuz bir sabırla ThuFlep ameliyatı konusunda anlaşılır bir dille öncesi ve sonrası hakkında bilgi ,sorularıma sabırla yanıt verdi. Ameliyat konusunda aldığım bilgiler sonucu hiç düşünmeden karar verdim.Bir hafta sonrası 11.03.2025 tarihinde ThuFleb ameliyatı oldum. Hastanede kaldığım sürece kendimi özel hissettirecek kadar ilgi gördüm. Ertesi gün taburcu oldum. 15.03.2025 tarihinde sondamın çıkarılması ile yola çıkıp yolculuk yapabildim. Bu süreç boyunca Uygar hocamızın ,asistanı Sümeyye hanımın,5. Kat hemşire ve görevlilerinin ilgisine ,yardımlarına sonsuz teşekkürler. Bu kadar uzun yazmamın sebebi, karar almakta zorlanan kişilere fikir vermektir.
Uygar hocam kesinlikle güven veren biri. Yaptığı işe hakim olduğunu hissediyorsunuz. O yüzden sizi psikolojik olarak rahatlatıyor. İlk defa ameliyat olmama rağmen rahat ve sancısız bir deneyim oldu. Kendilerine teşekkür ederim.
Eşimin böbreklerinde geyik boynuzu seklinde olan taşlari nedeniye Doktorumuz Uygar beye başvurduk. Tam yerinde ve zamaninda Perkütan Nefrolitotomi ameliyatini yaparak sağliğimiza kavuşmamizdaki emeklerinden dolayi çok teşekkür ederiz. Çok ilgili ve çözüm odakli. Elinize sağlık Uygar hocam.
Hocamız sayesinde başarılı bir operasyon geçirdi oğlum. Aslında ilk başta oğlumun yaşı küçük olduğu için baya endişeliydim. Yaptığı açıklamalarla içimi rahatlattı. Tedavi öncesinde ve sonrasında gösterdiği ilgi alaka için kendisine çok teşekkür ederim.