Hemoroid Nedir?
Halk arasında basur veya mayasıl olarak adlandırılan hemoroid makatta kanama ve şişme, dışkılamada değişiklik ve düzensizlik ile karakterize bır hastalıktır. Hastanın yaşam standartını bozduğu için oldukça önemli bir hastalıktır. Hemorid makat bölgesinde bulunan damar ağlarının genişlemesi ve şişmesi ile oluşur.
İç ve dış hemoroid diye iki çeşit hemoroid vardır. İç hemoroid genelde ağrısızdır. Dış hemoroid ise çoğunlukla ağrı, şişlik ve kızarık şeklinde karşımıza çıkar. Bazen genişlemiş damarlarda pıhtılar da oluşur.
Hemoroid Neden Olur?
- Kabızlık; Bunu engellemek için günlük yaklaşık 2 litre su içilmesi gerekir.
- Beslenme alışkanlığı; Lifli (posalı) gıdaların tüketilmesi gerekir.
- Uzun süre ayakta durulması
- Yanlış dışkılama alışkanlıkları
- Hamilelik
- Dışkılamak için uzun süreli ıkınmalar
- Alkol ve baharatlı yiyeceklerin fazla tüketilmesi
Hemoroidin Evreleri Nedir?
1. Evre: Hemoroidde küçük kanamalar olur. Hemoroid dışarı sarkmaz. Ancak rektoskopi ile görülür.
2. Evre: Hemoroidler dışkılama ile birlikte dışarı sarkarlar ve sonrasında kendiliğinden geri giderler.
3. Evre: Hemoroidler anüs dışına çıkmıştır. Yalnızca parmakla itilerek anüse geri itilebilmektelerdir.
4. Evre: Hemoroidlerin makattan dışarı sarktığı evredir. Memeler genellikle büyük,şiş ve ıslaktır.
Hemoroidin Belirtileri Nelerdir?
- Büyük abdest yapma esnasında kanama
- Büyük abdest yapma esnasında makatta şişlik olması
- Makatta ağrı ve yanma hissi
- Makatta akıntı, kaşıntı
Hemoroidde Tanı Nasıl Konulur?
1. Anamnez; Hastanın şikayetleri dinlenir. Hastanın şikayetlerinin süresi ve sıklığı, günlük tuvalet alışkanlıkları, beslenmesi öğrenilir.
2. Fizik Muayene; Hastanın makat bölgesinden parmakla yapılan muayene ile tanı konulur.
3. Rektosigmoidoskopi; Dışkıda kan gelme şikayeti olduğu için tüm hastalara ayırıcı tanı için rektosigmoidoskopi yapılır.
Hemoroidin Tedavisi nasıl Yapılır?
Öncelikle hastanın bağırsak alışkanlığı düzeltilmelidir. Kabızlık ve/veya ishal durumları için medikal tedaviler ve konservatif önerilerde bulunulmalıdır. Hastanın bol su içmesi, yemeklerdeki lifli gıda oranının artırılması önerilir. Tuvalette uzun zaman geçirmemesi önerilir.
Evre 1 ve 2 hemoroidlere sahip hastaların yukarıda ifade edilen öneriler ve verilen kremler ile rahatlaması beklenir. Bu hastalara günde birkaç kez sıcak oturma banyosu yapılması tavsiye edilir. Bu hastalar için bant ligasyonu ve enjeksiyon tedavileri önerilebilir.
Evre 3 ve 4 hastalar için Cerrahi tedavi yapılması gerekir. Lazer tedavisi veya klasik cerrahi tedavi önerilir.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Ota Jinemed hastanesinde Bünyamin Hoca safra kesesi ameliyatımı başarıyla gerçekleştirdi. Gerekli bütün detayları ve bilgilendirmeleri yaptı. Laparoskopik olarak başlayan ameliyat, safra kesesinin durumunu kötü görmesiyle açık ameliyat olarak sonlandırdı. Süreci başarıyla yönettiği ve ilgisi, alakası için çok teşekkür ediyorum. Kendimi eskisinden çok daha iyi hissediyorum.
Bünyamin hoca endoskopi de yapıyor mide ağrılarım için bir arkadaşın önerisi ile tanışmıştık. Gerçekten nasıl oldu bitti anlamadım çok korkuyordum ama gerek yokmuş. Ağrılarım da epey geçti, bakalım gelişmeleri yazarım yine...
Bünyamin Özoğul hocam gerçekten çok ilgili bir doktor. Alanında uzman, biz kolon kanseri teşhisi sonrasında kendisiyle görüştük bizi bilgilendirdi ve ümit verdi. Daha sonra ameliyatımızı gerçekleştirdi sonrasında hemen taburcu olduk. Şu anda annem çok iyi kendisine teşekkür ediyoruz.