Gebelikte diyabet, genelde daha öncesinde bilinmeyen ve gebelik döneminde ortaya çıkan kan şekeri yüksekliğidir. Bu kan şekeri yüksekliğinin sebebi gebe hastalarımızda plasental hormonlardır ki bu glukoz intoleransı ve insülin direncini arttırmaktadır. Gebe hastalarımızda genelde kan şekeri yüksekliğini aşkar etmek için 24.ve 28. haftalarda tekli ve ikili tanı tarama testleri kullanılmaktadır. Günümüzde genelde 75 gramlık glikozla tekli tarama testi kullanılıyor tekli dediğimiz yani tek kan şekeri yüksekliği tanı koydurucudur. 75 gram glukozu içirdikten sonra açlık şekeri, 1. saat tokluk ve 2. saat tokluk şekeri bakılmaktadır. Açlık şekerini 92'nin 1. saat tokluk şekerinin 183’ ün 2. saat tokluk şekerini ise 153'ün üzerinde olması tanı koydurucudur.
Hastalarımızı düşük riskli ve yüksek riskli gebe hastalar olarak değerlendirmekteyiz. Düşük riskli gebeler genelde yaşın düşük olması kilonun düşük olması hemoglobin A1c’ nin 6,5’ in altında olması açlık kan şekerinin 92 nin altında olmasıdır.
Yüksek riskli gebeler olarak değerlendirdiğimizde daha öncesinde tansiyon öyküsü daha öncesinde diyabet öyküsü öncesinde gestasyonel diyabet öyküsü ailesinde 1. derece akrabalar da diyabet öyküsü olan gebe hastalar ve öncesinde bir steroit kullanımı antipsikotik ilaç kullanımı öyküsü dört buçuk kilogram ve daha üstünde bebek doğuran yani macrosome olan gebe hastalarımız yüksek riskli gebelerdir.
Yüksek riskli gebeleri genelde çok sık aralıklarla kontrol etmemiz gerekmektedir. Bu gebe hastalarımızda genelde Fetal neonatal ve maternal komplikasyonlar oluşmaktadır. Fetal olarak Fetal ölüm konjenital anomaliler maternal olarak gebeliğin suyunun fazla olması yani polihidramios, oligohidraminos, hipoglisemi, hipokalsemi, hiperbilirubinemi şeklinde ağırlaşmalar oluşmaktadır.
Bu hastalarımız daha kan şekeri açlık kan şekerini 92 nin altında tokluk kan şekerini 1 saat tokluk kan şekeri ne genelde 140'ın altında 2 saat tokluk şekerini ise 120'nin altında hedeflemek istiyoruz
Sık aralıklarla gebelerimize kan şekeri kontrolü öneriyoruz bu hastalarda genelde tedavi olarak beslenme ve egzersiz öneriyoruz 2 haftalık sürede ve 2 haftalık sürede kan şekeri kontrolü sağlanamayan gebe hastalarımızda insülin tedavisi başlıyoruz ve bu kan şekeri kontrol altına alınan gebe hastalarımıza bebek olduktan sonra da gebelik sonrasında 1. ve 6 aylarda yine OGTT testi ve hemoglobin A1C bakmak gerekir ve sık aralıklarla kan şekeri kontrollerini yapmak gerekmektedir.
Uzm. Dr. Günel Bayramova
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Sayın Doktor Hanım hiç kuşku duymadan başvuracağınız son derece güler yüzlü ve işine aşık, keşke tüm doktorlarımız böyle olsaydı dedirten bir hekim. Ablamızın tedavisinde kendisiyle tanışma onuruna eriştik. Son derece ilgili ve tedavi sürecini yakından takip ediyor. Çok ama çok şanlıyız doktorumuz olduğunuz için. Saygılarımızla...
Babamın aşırı terleme şikayeti vardı. Günel hanım'a tesadüfen gittim.Profesyonel bilgisiyle; babamda yüksek enfeksiyon,şeker,tansiyon ve koah'sı olduğunu öğrendik. o kadar naif,samimi,yardımsever,empati yapan bir doktor ki, muayeneden sonraki günlerde bile sürekli babamın nasıl olduğunu sordu.hastasına yaklaşımı ve takibi beni kendisine hayran bıraktırdı.İyiki yollarımız kesişti, sağolsun babam şuan Günel hanımın sayesinde çok iyi. Kendisine sonsuz teşekkürler ediyorum.
Annemin mide şikayetleri için götürdüm. Götürmeden önce çok endişeliydim ama Günel hanımın güven veren bilgisi sayesinde tüm endişelerim yok oldu gitti. O kadar güler yüzlü o kadar iyi bir doktor ki... Bütün şikayetlerini dinledi çok iyi ilgilendi ve verdiği tedavi sonucu tüm değerlerimiz düzeldi. Hiç düşünmeden gidebileceginiz inanılmaz ilgili ve güven veren işinde uzman harika bir doktor. Kendisine çok teşekkür ederim.
Gebeliğim sırasında halsizliğim ve ciddi anlamda güçsüzlüğüm vardı. Takibinde olduğum hekim her ne kadar normal olduğunu söylediyse de bir gün halsizlik şikayeti ile başvurduğum tatlı doktorum Günel Hanım ayrıntılı muayene ve tetkiklerimi yaptı gebelik tiroidi olduğumu söyledi. Tedavimle ilgili önerilerini kadın doğum uzmanı ile paylaştım ve tedaviye başladık gebeliğimin geri kalan kısmı daha sağlık geçti. Günel Hanım olmasaydı belki bebeğim bile etkilenecekti ama sayesinde ikimizde çok sağlıklıyız. Dünya tatlısı doktorumuza çok teşekkür ediyorum.
Doktor Hanım her şeyden önce insana değer veriyor, Çok pozitif ve işinde uzman. Hayatımda geçirdiğim en zor hastalıkta teşhisi kısa sürede koydu. Rahatsızlığımdan dolayı kan sonuçlarını almaya bile gidemediğim için bana Telefonla bilgi vermeyi kabul edip ilaçlarımı yazdı, bir hafta sonra kontrole çağırdı Ve yine çok ilgilendi. Ve ben bir hafta gibi kısa bir sürede kendimi toparladım. Kendisine ilgisi ve yardımları için çok ama çok teşekkür ediyorum.
doktor hanım çok cana yakın ve ilgili bir hekim muayene olurken kendimi çok rahat ve huzurlu hissettim. Herkese tavsiye etmek istedim. sık sık enfeksiyon oluyordum çok sık idrara çıkıyordum. sorunun böbrek veya idrar yollarımda sanıyordum ancak doktor hanımın ilgisi sayesinde Şeker hastalığım olduğunu öğrendim. Takibimize başladık ve bu süreçte ben kendisine güveniyorum.