Bir önceki bölümde gebelikteki beslenmeyi etkileyen mikrobiyotamızdan bahsetmiştim. Mikrobiyota bağırsaklarımızda yaşayan bakteriler ve mikroorganizmalara verilen isim demiştik. Bu mikrobiyotamızı etkileyen bir takım durumlar var bunlar neler bizim genlerimiz, bizim beslenmemiz, bizim aldığımız antibiyortikler hormonlar, insülin direncimiz bunlar mikrobiyotayı etkiliyor ve bu mikrobiyota da bizim aldığımız besinlerden ne derecede fayda sağlayacaığımızı etkiliyor. Aynı zamanda mikrobiyota bir sürü şeye etkili, bir takim vitaminleri üretiyor, bağışıklık sistemimizi etkiliyor, kilomuzu etkiliyor o yüzden beslenmemiz önemli.
Gebelikte mikro besinlerin takviyesi epigenetik değişikliklere sebep oluyor mu evet oluyor yapılan çalışmalar bunu göstermektedir. Alınan mikro besinler genlerin ortaya çıkışını metilasyon safasında etkileyerek değiştirebiliyor. O yüzden gebelikte vitaminler ve mineraller önemli bunların eksikliklerinde bir takım problemler ortaya çıkıyor. En sık bilinen folik asit eksikliğinde nöral tüp defekti ortaya çıkıyor bebeğin sırtında açıklık oluyor diyoruz ama bu sadece folik asit eksikliğinde olmuyor. Demir, B12, Çinko eksikliğinde de biz bunları görebiliyoruz. Yine folik asit, çinko, demir, c vidamini eksikliğinde yarık damak daha fazla görülebiliyor. B12 vitamini eksikliğinde kollejen kalp defektlerinin rastlanma oranı artıyor. A vitamini D vitamini, E vitamini, K vitamini bunlar anti oksidan vitaminlerimiz Bunlar bize vücudumuzda oluşan bir takım zararlı durumlara karşı koruyor, bağışıklık sistemimizi arttırıyor, immünitemizi arttırıyor.
Aynı zamanda bu mikro besinler gebelik dışında, gebeliğin oluşmasında kişinin gebe kalmasında önemli. Yine doymamış yağlardan zengin beslenmek yüksek liftli proteğin içeriği yüksek glisemik indeksi düşük besinlerle beslenmek arttırıyor. İmplantasyonda, fertilizasyonda önemli rol alıyor, yani beslenme gebelikten önce gebe kalmayı da kolaylaştıran etkileri var o yüzden sürekli söylüyoruz dengeli beslenme ve sağlıklı beslenme önemli.
Op. Dr. Medine Meltem Adalıoğlu
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Merhabalar, ben eşimle 7 Mayısda evlendim. Ve evliliğimiz 6 ay boyunca kabusa dönüşmüştü eşimle beraberlik aşamasında kendimi kitleyip eşimi itiyordum sürekli bunu yaşadık. Hiç bir şeyden mutlu olamıyorduk eşimle sürekli kavga ediyorduk ve artık böyle olmayacağını düşünerek sürekli internetten araştırma yapıyordum ve fark ettim ki benim problemim vajinusmus belirtileri olduğunun farkına vardık ve hemen doktor araştırmasına girdim ve Meltem hanımı bulduk ve hemen vakit kaybetmeden görüştüm. Öncelikle doktorumun güzel yüzlülüğü, ilgilenmesi konuşmasına çok memnun kaldım ve benimle güzel bi sürecimiz olucağını söyledi. Ben yaklaşık 4.ci seasımdan sonra ben vajinismus hastalığını atlatmayı başardım. Önceden düşündüğüm hiç bir şeyin patlıcak, Çaltıcak, çok kanayacak ya da kitleneceğiz gibi düşüncelerin gerçek olmadığını anladım ilk önce eşimin bana desteği sonra hocamın desteği çok önemliydi. İyi ki onunla tanışmışım bunu atlatamayacağınızı asla düşünmeyin biz kadınlar herşeyin üstesinden geliriz… iyi varsınız hocam.