Çocuklar da duygu düzenleme becerisi, öncelikle duygusal gelişim için, duygusal gelişimin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için duygu düzenleme becerisi çok önemli bir role sahiptir. Öncelikle duygularını çok iyi düzenleyemeyen çocuklara çok fazla öfke duyduğunu, süreç içerisinde ailelerine sabırsız ve öfkeli davrandığını sosyal çevresinin bu durumdan çok fazla etkilendiğini, akademik becerilerinin bu durumdan çok fazla etkilendiğini yoğun bir şekilde görüyoruz.
Çocukların duygularını fark ettiğinde doğru sosyal tepkiyi verebilmesi aslında bizler için çok önemlidir. Doğru sosyal tepkiyi verebilmek için çocukların duygularını çok iyi bir şekilde aslında fark etmeleri de gerekir.
Öncelikle süreç içerisinde çocukların duygularını ailelerin fark edebilmesi ya da birincil bakım veren kişinin çocuğun duygularını fark edip yansıtabilmesi, çocuğa yansıtabilmesi çok önemlidir.
Örnek vermek gerekirse çocuk yaşadığı bir üzüntüyü üzüntü olarak yorumlamayabilir, üzüldüğünde öfkelenebilir ve öfkeli davranışlar gösterebilir. Aslında üzüntünün, mutsuzluğun ne demek olduğunu, nasıl bir duygu olduğunu fark edebililirse kendisini hangi duyguların içerisinde hissettiğini anlayabilirse aslında öfkeye başvurmayacaktır ama çocuk duygularını fark edemediği için en basit, en çok öğrendiği, en rahat bir şekilde yapabildiği davranışlarının içerisinde girer.
Eğer bu davranışları modellediyse ya da bu davranışları artık öğrendiyse çok daha rahat bir şekilde yapmaya başlar. Burada ailelerin çocuğun duygularını yansıtıyor olmadı gerekir yani süreç içerisinde yaşadığı duyguyu ailenin fark edip çocuğa fark ettirmesi gerekiyor.
Üzüldüğünde 'seni bu çok fazla üzdü sanırım' arkadaşınla oynayamaman ya da televizyon izleyememen seni oldukça üzmüş gibi gözüküyor, bunu bana nasıl açıklasın ya da alternatif bir şekilde biz bunu nasıl çözebiliriz? Nasıl toparlayabiliriz? Kendini nasıl hissediyorsun vb. Şekilde yaklaşabilmek çocukların hangi duygu içerisinde olduğunu fark ettirebilmek burada çok önemlidir.
Detaylı Bilgi İçin Uzm. Psk. Ege Ece Birsel ile İletişime Geçin.
Henüz Yorumunu paylaşan olmamış.
İlk yorumunu paylaşan sen ol!
Yorumunu Paylaş