Böbrek Taşları Tanı ve Tedavisi - Op. Dr. Güngör Marım

Merhabalar ben Op. Dr. Güngör Marım bugün size böbrek taşlarından bahsedeceğim. Öncelikle böbrek taşları nasıl tespit edilir, hastada ne tür şikayetler olabilir, onunla ilgili bilgi vermek istiyorum.

Özellikle ani başlayan yan ağrısı sağ veya sol tarafta, idrarın renginin koyulaşması çay rengi dediğimiz hale gelmesi yani idrarda kanama olması, bulantı kusma, hafif bir ateş basması ve şiddetli ağrıyla hastalar genelde acile başvururlar ve acilde yapılan ilk tetkikleri sonrası bir üroloji uzmanında değerlendirmesi ile hastalara tanı konmaktadır. 

Yöntemleri nelerdir; en basit bir idrar tahlili, ultrason, direkt ürüner sistem grafisi veya tomografi ile koyduktan sonra biz öncelikle taşın boyutunu yerini tespit ediyoruz, çünkü buna göre set yapacağımız tedaviler değişiyor. Taşla ilgili tedaviler şunlardır, Bir tanesi çok küçük taşlar kendiliğinden düşebiliyor zaten belli bir süre beklendikten sonra düşebiliyor, ikincisi ses dalgası ile kırma dediğimiz eswl yöntemle taşlar kendiliğinden düşebiliyor. Aslında burada Sevde dediğiniz yöntem hastanın taşı kendiliğinden düşürülmesine yardımcı bir yöntemdir ses fazlasıyla bu taşı kırarak küçültülür ve bu şekilde hastalar taşı kolayca düşürebilir.  

Üçüncüsü de endoskopik girişimlerdir. Endoskopik girişimler de taşın boyutuna ve yerine göre değişmekle birlikte idrar yolundan normal yoldan gelir endoskopik cihazlarla lazerle taşın kırılıp çıkarılması veya yan tarafından lomber bölgeden 1 santimlik bir insizyonla girilip  göbeğin içine oradan taşın kırılıp çıkarılmasıdır. 

Bir de açıkça cerrahiler vardı çok önceden açık cerrahi ile yaptığımız tedaviler vardı ama artık bunlar çok az bir hastaya öneriyoruz. Taş hastalığı önemlidir tabii ağrı yaptı zaman hasta hekime hemen başvuruyor ama önemli olan aslında burada taşı olup da ağrısı olmayan hastalar çok önemli. Bunlar farkında olmadan böbreklerini kaybede biliyorlar. Taş ne yapabilir bir insana enfeksiyona neden olabilir ağrıya neden olabilir fonksiyonlarını bozabilir, kanamaya neden olablir bu şekilde zarar verebilir. O yüzden mutlaka hastanın özellikle taş hastalığı olan ailesinde taş hastalığı olan hastaların rutin kontrollerini yaptırmasını öneriyoruz.  Birde  genç bayanlar için şöyle bir önerim var ailesiyle veya geçmişinde taş hastalığı olup evlenip gebe kalmaya çalışan hastaların mutlaka gebe kalmadan önce bir nörolojik kontrolünden geçip daha sonra gebe kalmalarını öneriyorum çünkü gebelik sürecinde ki taş tedavisi zorlayıcı oluyor, hasta açısından daha fazla oluyor hem kendisi hem bebeği için, o yüzden rutin kontrol çok önemli taş hastalığında tabi taş olmaması için de insanların yani hastalarımızın bol imesini öneriyoruz bir de günlük 1 tane limon öneriliyor bu bilimsel bilgi bu taş oluşumuna engel oluyor. Onun dışında daha farklı alternatifler ve ilaçlarda var bunlarda önerebiliyoruz bazı hastalarımıza. Bir de bazı tetkikler yapılarak hastanın taşının neden olduğunu tespit edebiliyoruz bunu tespit etti ve bu taşının oluşmasına engel olabiliyoruz yine son sözü rutin kontroller aksatılmamasını senede bir mutlaka bir radyolojik veya ultrasonografi ile kontrol edilmesi gerektiğini öneriyorum 

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Op. Dr. Güngör Marım 

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Türk Hekimi'ne soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
Hasta Yorumları

Henüz Yorumunu paylaşan olmamış.

İlk yorumunu paylaşan sen ol!

Yorumunu Paylaş
Hastalığınız & Tedavimiz
  • Böbrek Taşı
  • Prostat Büyümesi
  • İdrar Kaçırma
  • İdrarda Kan Görülmesi
  • İnfertilite (Kısırlık)
  • Erkeklerde Cinsel İsteksizlik
  • Sistit
  • Sünnet
  • Böbrek Hastalıkları
  • Testis Kanseri
  • Üreter Taşı
  • Sertleşme Problemi
  • Altını Islatma Problemi
  • İnterstisyel Sistit
Videolar
İletişim Bilgileri
  • Mansuroğlu Mah. 288/4 Sok. No:9/1 2.kat 29 numara, 35525 Bayraklı, İzmir Opr.Dr. Güngör Marım Muayenehanesi

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.