Bel Ağrısı ve Bel Çevresi Kas Dengesi Nasıl Olur? - Opr.Dr. Ahmet Savran

Merhaba, bugün birazcık bela ağrısından ve omurga çevresi kas ve bağ dengesinden bahsedeceğim. Bu tür bir konuşmaya başlamadan önce birazcık sehpamdan size bahsetmek istiyorum. Hastaları da bela ağrısıyla ilgili konuşmaya başlamadan önce daha muayene bile etmeden sehpa gösteriyorum. Genelde gülüyorlar. Bu sehpanın ayakları birbirine değmiyor. 

Sadece böyle metal iplerle asılı bir şekilde duruyor. Biz bunu İngilizce tensil integrity yani baskı yapan kompresif güçlerle değil tensil güçlerle çalıştığı için böyle bir sehpa modeli internette birçok örneği var. Tabii insanoğlu bunu fark edince nerede kullanabiliriz diye bakmış. Asma köprüler çeşitli mimari yapılar bu şekilde çalışıyor. İnsan vücudunun tamamında bu fizik kuralı geçerli aslında.

 En büyük örneği de omurga. Bakın bunlar böyle yumuşak lastikler. Bu bir sehpa, bu bir sehpa, bu bir sehpa. Bunların birbirlerine mekanik olarak bağlantısı yok. Arada diskler bile olmadan omurgamız bu şekilde esnek kalabiliyor. 

Bizim omurgamızın mekanik çalışmasını eskiden üst üste tuğlalar gibi düşünüyorduk. Ama aslında üst üste tuğlalar gibi değil. Biz esnek yılan gibi hareket ediyoruz.Sehpa modeli bu yüzden omurga sağlığı anlatmak için güzel bir örnek olmuş oluyor. Herhangi bir şekilde bir tarafta kas spazmı olduğunda Omurga öbür tarafa doğru eğilebiliyor.

Buradaki sehpanin iplerinden bir tanesini çekince öbür tarafa gitmesi gibi düşünelim. Çünkü ağrı spazma, spazma ağrıyı arttırıyor. Aslında vücut çok akıllı. Ağrı olduğunda sabitlemeye çalışıyor. Bir korse yapmaya veya boyunluk yapmaya çalışıyor. Aslında boyun düzleşmesi ve bel düzleşmesini iyi niyetle koruyayım derken vücut kendisi de yapmış oluyor. 

Bu denge bozulduğunda da bazen skolyozlara, eğriliklere ya da omurgada öne eğilme, arka eğilme gibi bu kas dengesi bozulduğunda sehpanın devrilmesine kadar gidebiliyor bu konu. Burada da diske olan bir modelimiz var. Buradaki basınç dengesi bozulduğunda diskteki bir.

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Türk Hekimi'ne soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
E...

Ahmet bey.merhaba el bilegimde bir.kirik var hiv enfekte oldugum icin ameliyat edilmedim. Siz yardimci olabilirmisiniz

Opr.Dr. Ahmet Savran Cevabı

Merhaba. Kırığınız eğer ameliyatlıksa, gerekli güvenlik önlemlerini alarak ameliyatınızı yapabiliriz. Bizim için herhangi bir farklılık oluşturmuyor. Lütfen klinik telefonundan arayın filmlerinize vs bakarız. Ona göre karar veririz. Geçmiş olsun. 0530 458 00 35 bu numara 7/24 açık.

B...

Hocam merhabalar ismim bediha özcan 5 sene önce ayak başparmagi kemik çıkıntısı ameliyatı oldum ama şu anda kemik tekrar büyüdüler çok ağrım oluyor tekrar ameliyat dediler sizinde görüşünüzü almak istedim sizinle nasıl irtibat kurabilirim

Opr.Dr. Ahmet Savran Cevabı

merhaba, klinik numarasından 7/24 arayabilirsiniz. 0530 458 00 35

Ö...

2013 yılında kalçama protez takıldı bundan iki hafta önce düştüm kalcam çok kotu doktora gittim zedelenme var dediler yalnız ayağa kalkıp yurudugum zaman kalcam çok kotu ağrıyor ve maalesef yürümekte zorluk çekiyorum napmam gerekiyor

Opr.Dr. Ahmet Savran Cevabı

Merhaba. Size uygun günde randevu alabilirseniz görüp karar vermek iyi olur. Protezde gevşeme gibi ihtimaller muayene ile netleştirilir. geçmiş olsun.

Hasta Yorumları

Henüz Yorumunu paylaşan olmamış.

İlk yorumunu paylaşan sen ol!

Yorumunu Paylaş
Hastalığınız & Tedavimiz
  • Kas iskelet sistemindeki kırık ve çıkıkların tanısı- ameliyatlı veya ameliyatsız tedavisi (alçı- atel- ortezler- kırık redüksiyon teknikleri ile plak- vida- çivi gibi ameliyat teknikleri)
  • Yine yukardaki vücut bölgelerini içeren tüm bağ- kıkırdak- tendon ve kas yaralanmaları
  • Alt ve üst uzuvlardaki eklem protezleri (Total diz protezi- total ve parsiyel kalça protezi…)
  • Alt ve üst uzuvların kapalı (artroskopi) eklem ameliyatları Bunlar menisküs- ön ve arka çapraz bağ yaralanmaları- rotator manşet (cuff) yırtıkları- labrum yırtıkları- el bileğinde TFCC yırtıkları gibi ameliyatları kapsar
  • Eklem kireçlenmeleri ve bunların tedavileri
  • Kas iskelet sistemi tümörleri (iyi huylu veya kanser dediğimiz kötü huylu kitleler)
  • Çocuk ortopedisi (doğuştan/gelişimsel kalça çıkığı- pes ekinovarus dediğimiz doğuştan çarpık ayak- doğumsal el ve ayak deformiteleri- serebral palsi- tortikolis- çocuk kırıkları)
  • Spor hekimliği
  • Bel ağrıları (bel fıtığı- bel kayması- omurga kırıkları…)
  • El Cerrahisi (Ayrı bir yandal uzmanlığı)
  • Romatizmal hastalıkların cerrahi tedavisi
  • Kemik erimesi (osteoporoz)
  • Halluks valgus gibi ayak sorunları
  • Diğer (tendinitler- topuk dikeni- kienböck- kemik ve kıkırdak erimeleri- avasküler nekrozlar…)
İletişim Bilgileri

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.