Merhaba, bugün birazcık bela ağrısından ve omurga çevresi kas ve bağ dengesinden bahsedeceğim. Bu tür bir konuşmaya başlamadan önce birazcık sehpamdan size bahsetmek istiyorum. Hastaları da bela ağrısıyla ilgili konuşmaya başlamadan önce daha muayene bile etmeden sehpa gösteriyorum. Genelde gülüyorlar. Bu sehpanın ayakları birbirine değmiyor.
Sadece böyle metal iplerle asılı bir şekilde duruyor. Biz bunu İngilizce tensil integrity yani baskı yapan kompresif güçlerle değil tensil güçlerle çalıştığı için böyle bir sehpa modeli internette birçok örneği var. Tabii insanoğlu bunu fark edince nerede kullanabiliriz diye bakmış. Asma köprüler çeşitli mimari yapılar bu şekilde çalışıyor. İnsan vücudunun tamamında bu fizik kuralı geçerli aslında.
En büyük örneği de omurga. Bakın bunlar böyle yumuşak lastikler. Bu bir sehpa, bu bir sehpa, bu bir sehpa. Bunların birbirlerine mekanik olarak bağlantısı yok. Arada diskler bile olmadan omurgamız bu şekilde esnek kalabiliyor.
Bizim omurgamızın mekanik çalışmasını eskiden üst üste tuğlalar gibi düşünüyorduk. Ama aslında üst üste tuğlalar gibi değil. Biz esnek yılan gibi hareket ediyoruz.Sehpa modeli bu yüzden omurga sağlığı anlatmak için güzel bir örnek olmuş oluyor. Herhangi bir şekilde bir tarafta kas spazmı olduğunda Omurga öbür tarafa doğru eğilebiliyor.
Buradaki sehpanin iplerinden bir tanesini çekince öbür tarafa gitmesi gibi düşünelim. Çünkü ağrı spazma, spazma ağrıyı arttırıyor. Aslında vücut çok akıllı. Ağrı olduğunda sabitlemeye çalışıyor. Bir korse yapmaya veya boyunluk yapmaya çalışıyor. Aslında boyun düzleşmesi ve bel düzleşmesini iyi niyetle koruyayım derken vücut kendisi de yapmış oluyor.
Bu denge bozulduğunda da bazen skolyozlara, eğriliklere ya da omurgada öne eğilme, arka eğilme gibi bu kas dengesi bozulduğunda sehpanın devrilmesine kadar gidebiliyor bu konu. Burada da diske olan bir modelimiz var. Buradaki basınç dengesi bozulduğunda diskteki bir.
Henüz Yorumunu paylaşan olmamış.
İlk yorumunu paylaşan sen ol!
Yorumunu Paylaş