Apandisit, karnımızın sağ alt kadranında ince barsağın bittiği ve kalın bağırsağın başladığı halk arasında kör bağırsak olarak bilinen bölgede yer alır. Parmak şeklinde bir uzantı olup ortalama 10 cm uzunluğundadır. Apandis normalde karnın sağ alt bölgesine yerleşmesine rağmen boyutu ve yerleşim yeri farklılıklar gösterebilir. Her yaşta görülmekle birlikte sıklıla 10-30 yaşları arasında görülür.
Apandis küçük bir açıklık ile kalın barsağa açılır. Bu açıklığın bir takım nedenler ile tıkanması ile bakterilerin burada hızla çoğalması ve enfeksiyon gelişmesi ile apandisit oluşur. Enfeksiyonun başlaması ile birlikte göbek çevresinde ağrı ve bulantı kusma şikayetleri oluşur. Enfeksiyon ilerledikçe apendiks duvarında kan dolaşımı bozulur ve apandisde enfeksiyon başlar. Bu aşamada ağrı apandisin bulunduğu bölgede yani karnın sağ alt kadranında hissedilmeye başlar. Apandisit ağrısı öksürmek veya yürümek ile artar. Ayrıca hastalarda iştah kaybı, ishal veya kabızlık, karında şişlik ve ateş şikayetleri de olabilir. Hastalık şikayetlerin başlamasından sonra ya apandisin çıkarılması ile yada apandisin patlaması ile 24 – 48 saat içinde sonlanır. Eğer apandis patlar ise karında apse oluşabilir ve bu durum ölüm riski taşımaktadır.
Hastalığın tanısı hastanın öyküsü, fizik muayene ve radyolojik tetkikler ile kolaylıkla konulmaktadır. Radyolojik tetkik olarak karın ultrasonografisi yeterlidir. Şüpheli durumlarda ise karın bilgisayarlı tomografi gerekli olabilir. Gebe hastalarda Ultrasonografinin yetersiz kaldığı durumlarda batın MR yeterlidir.
Apandisitin tedavisi apandisin cerrahi olarak çıkarılması ile olur. Bu işlem açık veya laparaskopik yöntemler ile rahatlıkla yapılmaktadır. Laparoskopik ameliyatın, 5 – 10 mm büyüklüğünde birkaç kesiden yapılması, ameliyat süresinin daha kısa olması ve ameliyat sonrası iyileşmenin çok daha hızlı olması gibi avantajları vardır. Bu nedenle günümüzde apandektomi ameliyatı özel bir gereklilik olmadığı sürece kapalı yani laparoskopik olarak yapılmaktdır.
Kişilik haklarına saygısızlık ve hakaret içermeyen tüm yorumlar yayınlanmaktadır.
Ota Jinemed hastanesinde Bünyamin Hoca safra kesesi ameliyatımı başarıyla gerçekleştirdi. Gerekli bütün detayları ve bilgilendirmeleri yaptı. Laparoskopik olarak başlayan ameliyat, safra kesesinin durumunu kötü görmesiyle açık ameliyat olarak sonlandırdı. Süreci başarıyla yönettiği ve ilgisi, alakası için çok teşekkür ediyorum. Kendimi eskisinden çok daha iyi hissediyorum.
Bünyamin hoca endoskopi de yapıyor mide ağrılarım için bir arkadaşın önerisi ile tanışmıştık. Gerçekten nasıl oldu bitti anlamadım çok korkuyordum ama gerek yokmuş. Ağrılarım da epey geçti, bakalım gelişmeleri yazarım yine...
Bünyamin Özoğul hocam gerçekten çok ilgili bir doktor. Alanında uzman, biz kolon kanseri teşhisi sonrasında kendisiyle görüştük bizi bilgilendirdi ve ümit verdi. Daha sonra ameliyatımızı gerçekleştirdi sonrasında hemen taburcu olduk. Şu anda annem çok iyi kendisine teşekkür ediyoruz.