Akciğer Kanserinin Tedavisi - Doç. Dr. Hasan Ersöz

Merhaba değerli takipçilerim. Bugünki ameliyatımız akciğer kanseri, ameliyata girmeden sizlerle akciğer kanseri hakkında konuşmak istedim. İçeriğini videomuzdan izleyebilirsiniz.
Evet konumuz akciğer kanseri. Akciğer kanserleri her iki cinsiyette de dünya üzerinde en sık görülen kanser türü. Sebebi sigara, korunmak için sigaradan ve tütün ürünlerinden uzak durmak gerekiyor.

Diyeceksiniz ki bazı kişilerde problem yaratmıyor. Evet yaratmamış olabilir ama bu sizde yaratmayacağı anlamına gelmez. Üstelik sigara sadece akciğer kanserine değil başka kanserlere de yol açabilir. Şimdi konumuza gelecek olursak akciğer kanserini ne zaman ameliyat edelim? Şimdi şöyle göstereyim size. Bu nefes borumuz olsun sağ akciğer ve sol akciğerimiz. Sağ akciğerimiz böyle ortada küçük bir lobu var. Büyük iki tane lobu var. Sol akciğerimiz ise tam ortadan ikiye bölünmüş.

Iki eşit lop şeklinde burada bir tümör var ve bu tümörün tedavisi sadece şunun çıkarılması dediğimiz beş rezeksiyon istediğimiz bir tedavi değil. Bu üst oba giden atardamarın toplardamarın ve bronşun bağlanarak komple üslobun çıkarılması istediğimiz bir tedavi olur. Bunun açık ve kapalı yöntemlerle yapabilmekteyiz.

Kapalı yöntem kısa dönemde hastanın konforu, rahatı için çok daha üstün enfeksiyonun daha az olması, daha kısa hastane yatışı gibi avantajları var. Ama kapalı yöntem her ameliyatta olmak zorunda değil.
Mesela tümörün yeri burada ve çok büyük olduğu zaman açık ameliyatlar tercih edilebilir. Ya da bir loptan daha fazla sağlanabilir. Hatta tüm akciğer bile alınabilir. Ya da bazen dediğimiz bronş buradan kesilir. Şu üst alınır. Üstteki iki lop. Sonra da buradaki bronş şuradaki temiz ana bronşa uç uca dikilebilir. buna damarda da aynısı yapılırsa gerekebilir. Bunların tümü kapalı ya da açık yöntemlerle yapılabilmekte. Bu cerrahın deneyimi, merkezin deneyimi ile alakalı, donanımıyla alakalı olabilir.

Akciğer kanserlerinde unutmayın temel tedavi cerrahidir, ameliyattır, ameliyat yapılamadığı durumlarda diğer tedaviler alternatif olarak gerçek bir tedavi budur. Peki bu tedavileri sağladık. Ameliyatı olduk. Ameliyattan sonra ek tedavi gerekiyorsa ek tedavi olduk. Sağ kalımlar nasıl? Bana böyle bir soru geliyor hep. şöyle söyleyeyim.


Evre birse eğer tümör, evre çok önemli burada. Erken evre yakalanmışsa beş yıllık sağ kalımı yüzde yetmişlerde. Ama evre iki üçe geldiyse kırk beş elli beş
evre iki için kırk elli beş evre üç için yirmi beş otuz maksimum evre üçün ileri evresinde ise yüzde beş evre dörde geldiğimizde ise yüzde bir. Yani düşünün evre bir kanser için yüzde yetmiş verdiğimiz beş yıllık sağ kalım oranını evre dört için yüzde bir olarak veriyoruz. Erken yakalanması gerçekten çok önemli.

Peki bu ne demek bu yüzde yetmiş, yüzde bir? Onu da açıklayayım yüzde bir dediğimiz zaman yüz hastanın sadece bir tanesi beş yıl sonra henüz akciğer kanseri sebebiyle ölmemiş oluyor.
Aynı şekilde evre bir açısından bakarsanız, yüz hastanın yetmişi beş yıl sonra kanserden dolayı ölmemiş olacak. Doğru bir tedavi uygulandığı zaman. Işte bu yüzdelerdeki bu uçurumun farkının sebebi de cerrahi uygulanıp uygulanmamasını göre değişiyor. Bu nedenle akciğer kanserlerinde temel tedavi cerrahidir.

Ben dinlediğiniz için çok teşekkür ederim. Umarım videom faydalı olmuştur.

Detaylı Bilgi Ve Randevu İçin Doç.Dr. Hasan Ersöz ile iletişime geçiniz

Daha fazla video için tıklayınız.

Online Görüşün

Tebrikler.

Sorduğunuz soru başarıyla gönderildi.
Cevapları, Sorunuz & Uzmanın Cevabı sayfasından takip edebilirsiniz.

Direkt mesaj yazarak Türk Hekimi'ne soru sorun, bilgi alın veya randevu talep edin.

Lütfen soru alanında hasta adı gibi kişisel bilgilere, hekim, kuruluş veya ilaç isimlerine yer vermeyiniz!

Ad soyad bilgileriniz sadece ilgili uzmana gönderilir. Sitemizde yayınlanmaz ve asla üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Sorunuz cevapladığında SMS bildirimleri gönderilecektir.
y...

merhaba hocam araştırmalara göre bendeki sorunun pollant sendromu olduğunu öğrendin nasıl yardımcı olabilirsiniz. sağ göğüste kas yok şişkinlik yok ve o bölgede tüylenmede yok. yardıcı olursanız sevinirim. izmirde oturuyorum

Doç.Dr. Hasan Ersöz - Dr. Pectus Cevabı

Silikon implant yerleştirilebilir. Ancak durumunuzu yüzyüze görmeden net biriey söylemek yanıltıcı olabilir. Geçmiş olsun.

İ...

hocam merhabalar babam 45 yaşında akciğer kanseri teşhis 18 nisan 2024de koyuldu karaciğer böbrek kemik ve beyine sıçradı 15 gün radyoterapi aldı 5 gün sırt-bel 10 gün beyin, hastaya çoklu organ bağışı yapılabilirmi hocam

Doç.Dr. Hasan Ersöz - Dr. Pectus Cevabı

Maalesef. Talep ettiğiniz şeyin bilimsel bir karşılığı yok. Çok geçmiş olsun.

M...

Hocam.merhaba pede girdik sonuçta Sol akciger ust lobda periferik alanda izlenen oblik fissure oturan yaklasik 1.8×2,5 cm parankimal noduler lezyon ile uyumlu alanda malignite duzeyinde artmis 18fdg tutulumu izlenmistir 2= sol.meme üst kadranda orta hatta izl3nen yaklasik 1.0 cm capli noduler lezyon ile uyumlu alanda cevre yagli doku ile es duzeyde 18fdg tulumu izlenmis olup usg onerilir Bu sonucumuz var elimizde akciger ve memede kansermi var suan hocam ve ne yapmamiz lazim sizd3n cok rica ederek bilgi bekliyoruz

Doç.Dr. Hasan Ersöz - Dr. Pectus Cevabı

Merhaba, maalesef bu tip durumlar çok hassas oluyor, sizi yanlış yönlendirmemek adına detaylı değerlendirmek vakit ayırmak gerekiyor.Görüntüleri ve hastayı görmek isterim. Geçmiş olsun.

Hasta Yorumları

Henüz Yorumunu paylaşan olmamış.

İlk yorumunu paylaşan sen ol!

Yorumunu Paylaş
Hastalığınız & Tedavimiz
Anlaşmalı Sigortalar
İletişim Bilgileri

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.