Yüksek Tansiyonu Hipertansiyon Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? - Uzm. Dr. Günel Bayramova

Erişkin yaş grubunda ofisteki ölçümlerde arteriyel kan basıncının 140-190 mm civarında olması hipertansiyon olarak tanımlanmaktadır. Türkiye'de genelde ortalama 136.7 oranında hipertansiyon görülmektedir. Tansiyon olan hastalarda genelde tansiyonun 140'a 90'ın altında tutmak istiyoruz.

 Bu genelde 65 yaş altı ve 65 yaş üstü hastalarda risk grubuna göre değerlendiriliyor. Bu risk grubunda kalp hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı, sigara kullanımı, kolesterol yüksekliği olması gibi faktörler değerlendirilmektedir. 

Genelde 65 yaş üstü yüksek riskli bireylerde 140-90, 65 yaş altı bireylerde yüksek riskli olan hastalarda arteriyel kan pasıncını 130-80 mm civarının altında tutmak istiyor. Arterial kan basıncını düşürmek için ne yapmamız gerekiyor? 

Yaşam tarzı değişikliği ön planda öneriyoruz. Genelde 3-6 ay öneriyoruz. 3-6 ay yaşam tarzı değişikliği ile hastanın kan basıncı kontrol altına alınamazsa farmakolojik tedavilere geçiyoruz.

 Öncelikle eğer hastada risk faktörleri varsa yaşam tarzı değişikliği ile yanaşan farmakolojik tedavilerde başlıyoruz. Yaşam tarzı değişikliği ile kan basıncını kontrol altına almak için neleri yapmamız gerekiyor? Önce tuzsuz diyet. 

Tuzsuz diyet dediğimizde günde 5-6 grama kadar tuz kısıtlaması, 1 çay kaşığı kadar tuz kısıtlaması yapmamız gerekiyor. Stres faktörünü ve hayatımızda kan basıncını etkileyen faktörlerdendir. 

Bunun için 15 dakika kadar mindfulness nefes alma egzersizleri öneriyoruz hastalarımıza. Sigara ve alkol konusunda da önerilerde bulunuyoruz. Erkeklerde 20-30 gram, kadınlarda 10-20 gram kadar kısıtlıyoruz. Hastalara öncelikle egzersiz öneriyoruz. 

Haftada 3-4 gün minimum 90-150 dakika kadar orta düzeyde dinamik tarzda yürüyüş yapıyoruz.

Daha fazlası için tıklayınız.

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.