Travma ve Kişilerin Yaşadığı Travmatik Olayların Etkileri

Merhabalar,

Ben Uzman Psikolog Nur Büyükbebeci, bugün sizlere yaşadığımız olumsuz hayat deneyimlerinin zihnimizde ve bedenimizde yarattığı olumsuz etkilerden bahsedeceğim.

Aslında çevresel olaylar bedenimizi çok etkilemiyor gibi gözükse de büyüdüğümüz aile, ayrılıklarımız, kayıplarımız kısacası yaşadığımız olumsuz olaylar bedenimizde de izler bırakır. Bunlar günlük hayatta karşılaştığımız migren, baş ağrıları, kabızlık problemleri, hazımsızlık problemleri gibi sıkıntılar olabileceği gibi kanser, kalp hastalıkları, şeker hastalıkları gibi kronik hastlıklara da sebep olabilir. 

Bu sorunların altında genellikle çocukluk travmalarımız yatıyor olabilir. 

Sizlere biraz travma kavramından bahsetmek istiyorum; travma günlük rutinimiz devam ederken aniden yaşadığımız kayıplar, sevdiklerimizin ölmesi, sevgiliden ayrılma, şiddete maruz kalma veya yolda giderken kuşa veya kediye araba çarpmasına şahit olmak gibi olaylar travmaya sebebiyet verebilir.

Fakat her yaşadığımız olumsuz olaydan travmatize olmayız. Genellikle yaşadığımız bu olaylar karşısında yaşadığımız dünyayı sorgulamaya başlarız. Dünyaya karşı inancımız, güvenlik algımız, adalet algımız sarsılır. Gittiğimiz hiçbir ortamda kendimizi güvende hissetmeyeiz, her an kötü bir olay yaşanacakmış hissi, kaygı, endişe durumu, bunun yanı sıra sessizleşme, donuklaşma, hissizleşme gibi belirtiler, yaşadığımız olayın sürekli zihnimizde canlanması, yaşadığımız olaya ait kokuların burnumuza gelmesi, seslerin kulağımızı gelmesi olabilir. İştahsızlık gözlenebilir, kabuslar görebiliriz, uykuya dalmada güçlük çekebiliriz tüm bunlarla beraber günlük hayatta farkına varmadığımız birçok etkisi olabilir. 

Travma konusunda biraz daha detaya inmek gerekirse; yapılan araştırmalarda travmaya maruz kalmış bir kişinin beyninde bulunan konuşma merkezindeki olumsuz etkilerle, inme inmiş kişilerdeki beynin aynı bölgesindeki etkiler benzerlik göstermekte olduğu saptanmıştır.

Bir değer örnek de yine yapılan araştırmalarda çocukluk travmaları ile ilgili çocukluk döneminde ihmale, tacize, fiziksel ve duygusal şiddete maruz kalan çocuklarda, bu tarz olaylara maruz kalmayan güvenli ve sağlıklı bir şekilde çocukluğunu geçiren çocuklara oranla astım 50 kat daha fazla görülmekte, astım akciğerlerimzle alaklaı allerjik bir reaksiyon gibi görülse de çocukluk dönemindeki travmaların bu hastalığın oluşmasına neden olduğunu görüyoruz. 

Tabii ki yukarıda bahsi geçen fiziksel rahatsılzıkları olan herkesin çocukluğunda travmaya uğradığını söylemek doğru değil fakat travmanın yıkıcı etkilerini göstermek adına bu araştırmaların sonuçlarını göz ardı etmemek gerekir. 

Gerek çocuklukta gerek ileriki yaşlarda yaşadığımız travmatik olaylar ile başaçıkabilmek için psikoterapi desteği almak en sağlıklı yol olabilir. 

Özetlemek gerekirse, günlük hayatta karşılaştığımız şeker hastalığı, sindirim sistemi problemleri gibi, bazen kanser gibi gerçekten ağır sağlık problemlerinin altında psikolojik problemler de yatıyor olabilir. Bu gibi durumlarda aktif tedavinize devam ederken psikoterapi desteği almak da probleminizi daha sağlıklı ve daha kısa sürede çözülmesine yardımcı olacaktır. 

Uzm.Psk. Nur Büyükbebeci

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.