Rota visürü enfeksiyonu kış ve bahar aylarında sıkça görülür rota virüsü enfeksiyonları. Dünya da en sık görülen ishal etkenlerinden biri rota virüsü ishalidir, hızlı bulaşıcı özelliği vardır o nedenle bizim için çok önemlidir. Bu ishalden korunmanın en önemli yolu temizlik ve hijyendir. Ellerin sıkça yıkanması bizim için çok önemli bir diğer korunma yöntemi ise rota virüs aşısıdır.
Dünya Sağlık Örgütü rota virüs aşısını ulusal aşı takvimlerinde yer alması yönünde bir tavsiyesi vardır. Ancak maalesef ki bizim ülkemizde daha ulusal takvimde yer almamaktadır. Bu aşıların yapılması çocuklarda %45 ile %80 - 85 oranında hastaneye yatışı engellediği saptanmıştır.
Rota aşısı %100 etkili olmamakla beraber dünya Sağlık önerisiyle ulusal aşı takviminde yer almaya başlamış olması rota virüs kaynaklı komplikasyonlardan dolayı hastanede yatmayı gerektiren bebeklerde sayılarda çok ciddi bir azalmaya neden olmuştur.
Bu ciddi azalma bile rota virüs aşısı yapılması için yeterli bir endikasyondur aslında. Çünkü rota virüs ishali gerçekten çocuklarda çok ciddi su kaybına neden olabilen uzun süre hasta yatışına neden olan bir enfeksiyondur. Bebeklerde en erken aşılama 6. Hafta itibari ile başlanır en geç ise 15. Haftaya kadar ilk doz aşı yapılmalıdır. 2 tane rota virüs aşısı vardır;
Biri 2 doz
Diğeri 3 doz'dur
Bunları birbirine karşı bir üstünlükleri görülmemiştir. Mutlaka rota virüsü aşısı olmakta bence fayda var. Herkese sağlıklı günler dilerim
Uzm. Dr. Erdem Gümüş
Detaylı Bilgi İçin Uzm. Dr. Erdem Gümüş ile İletişime geçin.
TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.
TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.
TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.