Rahim perdesi, uterusun en sık görülen anomalilerinden biridir. Tanımlanan uterin anomalilerin yaklaşık %35'ini oluşturur ve hatta bu oran %50'nin üzerine çıkabilir. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Embriyolojik dönemde, yani anne karnında, iç genital yapılar iki ayrı tüpün birleşmesiyle oluşur. Ancak bu birleşme tam olarak gerçekleşmezse veya orta hattın kaybolmaması durumunda perde oluşabilir. Kaybolma hiç olmazsa "total septum"dan, az olursa "subtotal septum" ya da "subseptus" olarak adlandırılır.
Bu durumun klinik önemi nedir? Rahim perdesi olan hastalarda gebe kaldıklarında %120 ila 45 civarında düşük yaşanma riski artar. Eğer gebelik devam ederse, %110 ila 30 civarında erken doğumlar meydana gelebilir. Ayrıca, bebeğin yerleşmesi ile ilgili problemler nedeniyle makat girişlerinde veya plasentanın yapışma anomalileri sebebiyle sezaryen oranları artar. Bazı özel hasta gruplarında ise infertilite yani kısırlık oluşabilir.
Tanı nasıl konur? Öncelikle bu hastalarda ultrasonografi veya tekrarlayan gebelik kayıtları gibi klinik öyküden şüphelenerek veya rutin infertilite araştırması yapılırken rahim filmi, yani HSG çekimi, ile sağlıklı tedavi için histeroskopi ile septum iyonu yapılır. Tercihen, aynı seansta Laparoskopi ile uterin anomaliler de incelenebilir. Sağlıklı günler dilerim.
Detaylı Bilgi ve Randevu İçin Doç. Dr. Emre Başer ile İletişime Geçiniz.
TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.
TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.
TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.