Merhabalar,
Ben Uzman Psikolog Nur Büyükbebeci, bugün sizlere psikoterapi ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan bahsetmek istiyorum. Maalesef ülkemizde ve dünyada terapiye giden kişi sorunludur, hastadır, destek almak normal değildir gibi bir algı mevcut oysa zaman zaman hepimiz desteğe ihtiyaç duyarız. Çünkü hekimiz bu hayatta bir yolculuktayız, hayat zig zaklar şeklinde ilerliyor, dört mevsim gibi. İyi günlerimiz, mutlu anlarımız olduğu gibi, düştüğümüz üzüldüğümüz, öfkelendiğimiz, zarar gördüğümüz, yaralandığımız zamanlarımız da olabiliyor. Bu zamanları sağlıklı bir şekilde atlatabilmek için bir uzman desteği almak, dert ortağı edinmek, hem o kişi açısında hem de o kişi için bu süreci daha sağlıklı atlatmasına yardımcı olmaktadır.
Danışanlarımızla ilk karşılaştığımızda öncelikle bir tanışma görüşmesi yaparız. Genel olarak yakınmalarınız nedir, aile hayatınız, kendisiniz nasıl tanımlarsınız, bizden beklentileriniz nedir, hedefleriniz nedir şeklinde bir tanışma görüşmesi gerçekleştiriyoruz. Sonrasında kişinin ihtiyacına göre çeşitli teknikleri kullanıyoruz.
İlk terapiye başlandığında, genel olarak kendimizden bahsederiz. Danışanlar bize gelirler ve genel olarak ortada bir problem vardır veya hayatlarında değiştirmek istedikleri birtakım durumlar vardır. Bununla ilgili bizlerden destek almaya gelirler. İlk seansta genel olarak bu problemden bahsederler, kendi yaşamlarından bahsederler ve aslında bu sorunları birine anlatmak sizi yargılamayan, eleştirmeyen empatik bir şekilde dinleyen, tamamen sizin frekansınızdan olaylara bakabilen birine anlatmak bile, kişiye çok yardımcı olur. İlk seansta bile danışan ciddi bir rahatlama hisseder, yüklerinden arınmış gibi olur. Bu süreç devam ettikçe, sorunun kaynağına inilir ve kaynağından değiştirilmeye ve temizlenmeye başlanır. Bu yolculukta da terapistiniz size eşlik eder, yol gösterir bir nevi ayna tutar.
Terapi nasıl bir süreç, odada tam olarak neler oluyor? Biraz bunlardan bahsedelim. Terapide konuşuyoruz, sohbet ediyoruz, bir nevi karşılıklı sohbet gibi düşünebilirsiniz. Bu ilişki, arkadaşınızla, annenizle ve babanızla olan ilişkiniz gibi değil. Yeri gelir danışan en mahrem sırlarını konuşur. Ciddi yoğun, paylaşıma dayalı bir ilişki kurulmaktadır. Aslında bize iyi gelen, bizi iyileştiren şey, kurduğumuz bu güvenli ilişkidir.
Terapinin çeşitli türleri vardır, bireysel olarak gelebileceğiniz gibi. Çeşitli grup terapilerine de katılabilirsiniz. Grup terapilerinin içinde, aile terapisi, evlilik terapisi, ilişki terapisi, bunun yanı sıra bağımlıklarda çok fazla kullanılan destek grupları, psikodrama diyebileceğimiz çeşitli gurp terapileri de mevcuttur.
Hayatımız bir yolculuktan ibaret, bir yere varacağımız sondan ziyade ilerlediğimiz, keyfini çıkaracağımız, çeşitli zorluklarla karşılaşacağımız bir süreç aslında. Bu süreçte, endişe gibi, kaygı, üzüntü, yas, öfke problemleri, ilişki problemleri, birtakım takıntılı düşünce ve davranışlarımız gibi yaşam olaylarına uzman desteği almak, problemlerimizi ve süreci atlatmakta yapabileceğimiz en sağlıklı eylemdir.
TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.
TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.
TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.