Pişik bebeklerde ve küçük çocuklarda cildin en sık görülen döküntülü hastalığından biridir. Tipik olarak bebek bezinin temas ettiği kalça, alt karın bölgesi, genital bölgeler, üst uyluk gibi bebeğinizin cildindeki dış bükey kısımları tutmaktadır.
Tüm bebeklerde pişik görülebilmekle beraber çocuğunuzun enfeksiyon geçirmesi, sizin beslenmeniz, ek gıdaya geçmek gibi pek çok nedenden dolayı kakanın içeriğinin değişmesi yüzünden pişik oluşabilmektedir. Sıklığı 9-12. aya doğru artış göstermektedir.
Özellikle bebeğinizin bezden dolayı poposunun kapalı olması nedeniyle oluşan nem sebebiyle cilt hassaslaşır, bariyer fonksiyonunun bozulmasına yol açar. Temizlik amaçlı kullandığımız kimyasallar, cildinde ve kakasında bulunan mikro organizmalar bebeğin cildine ulaşarak pişik oluştururlar. Anne sütüyle beslenen bebeklere göre mama ile ile beslenen bebekler de pişik olma olasılığı daha yüksektir.
Pişik 3 günden fazla sürede tedavi edilmezse ilerlemiş pişikler ağır enfeksiyonlara neden olabilir.
Pişik oluşmaması için dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Öncelikle; ishal, ateş benzeri septomu var mı?
Pişiğe eşlik eden uyuz, uçuk ve benzeri herhangi bir hastalık var mı?
Bebek bezinin türü, bebeği temizlemek için kullandığınız temizlik malzemeleri, bebek bezini ne sıklıkla değişitrididği, çocuğunuzun daha önceden geçirmiş olduğu cilt hastalığı olup olmadığı, herhangi bir alerjisi ya da bulaşıcı hastalığı olup olmadığı, ailede sedef hastalığı, çocuğunuzun yakın zamanda bir antibiyotik kullanıp kullanmadığı, bu pişiği önlemlemek amaçlı kullandığınız ürünler mutlaka doktorunuzla paylaşılmalıdır.
Detaylı Bilgi İçin Uzm. Dr. Murat Han Türker ile İletişime Geçin.
TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.
TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.
TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.