Obezite Ameliyatı Sonrası Bir Yıl Nasıl Besleneceksiniz (Uzm. Dyt. Burcu Gökçe)

Merhaba diyetisyen Burcu Gökçe ben Can Hastanesi' nde Obezite direktörlüğü de yapıyorum ve aynı zamanda da obezite cerrahisi hastalarımızın başlangıç aşamalarından sonraki takip kısımlarına kadar her aşamasında onlara rehber olmaya çalışıyorum. 

Özellikle obezite cerrahisi sonrası beslenme en çok merak edilen konuların başında geliyor. Süreç herkes için biraz korkutucu olabiliyor. Acaba nasıl besleyeceğim? çok aç mı kalacağım? ömür boyunca bir ailemi beslenmek zorundayım, bebek gibi mi besleniriz bu süreç ne kadar sürecek. Ben de bu soruların yanıtlarını ara ara yaptığımız çekimlerle bilgilendirme olarak sizinle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle operasyon öncesi uygun olduğunuza karar verildikten sonraki aşamada kişilerin kilo fazlalığına göre bazen ameliyattan önce de sıvı bir beslenme tedavisi uygulamak zorunda kalabiliyoruz. Buradaki amacımız karaciğerin hacmini küçültmek ve yağlanma varsa bunun azalmasını sağlamak. Bir sonraki aşamada artık bütün tetkiklerimiz yapıldığı ameliyat olmaya karar verildi yatışım yapıldı ve ameliyat gerçekleşti. Sonraki süreçte eğer ki testleriniz negatif geldi. kaçak testlerimiz yapıldı ve ağızdan beslenme başlanabilir dediği andan itibaren yudum yudum söyle ilk olarak beslenme başlıyor. 

Sonraki kısımda ise kişilerin alabileceği berrak sıvı diyet olarak adlandırdığımız açık sıvı diyeti prosedürümüz başlıyor bunu ne kadar süre uyguluyoruz ilk 2 gün yani taburcu olmadan hastanede kaldığınız süre boyunca açık bir çay kullanabileceğimiz bitki çayları şekersiz bir komposto tabii ki tanesiz olmak üzere burada özel olarak hazırladığımız et ve sebzelerin sularından oluşan ve özellikle tel süzgeçten geçirilmiş berrak olarak sunduğumuz çorbalarımız ile ilk beslenme dönemi başlamış oluyor. 

Burada özellikle her 10 dakikada bir 3-4 yudum alarak sıvıları İstediğiniz şekilde istediğiniz sırada kullanmaya başlaya biliyorsunuz Önemli olan günlük olarak almam gereken Tabii bunu kilograma görebiliyoruz. 1 - 1,5 litreyi tamamlayacak şekilde sıvı alımınızı tamamlıyor olmayı amaçlıyoruz. Sonrasında da taburcu olduğumuz günün ertesi günü itibariyle açık sıvıdan koyu sıvı diyete geçiş yapıyoruz. Burada da gene yudumlamaya devam ediyorum Tabii ki bu sıvıların içerisinde gazlı içecekler, şekerli içecekler burada bir parantez açmak önemli özellikle şekersiz tercih ettiğiniz elma suyu bizim kullanabildiğimiz meyve sularının başında geliyor. Bu dönemde asitli olduğu için taze sıkılmış olan portakal gibi greyfurt gibi yada nar suyu gibi asitli meyvelerin sularını daha kullanmıyoruz. 

Sonraki aşamamız ne dedik açık sıvı diyetten koyu sıvı diyete bir geçiş. Burada artık gaz yapmaması için laktozsuz süt meyvesiz sade tüketebileceğim bir kefir az bir tuzla hazırlanmış özellikle ev yapımı yoğurt da hazırladığımız ya da probiyotik yoğurtlar ile hazırlanmış olan bir ayran ve tabii ki bizim için olmazsa olmazımız ameliyattan sonraki dönemde protein ihtiyacımızı karşılamaya yardımcı olacak olan protein içeceklerimiz bizim için en temel gıdalarımız oluyor. 

Bu dönemden itibaren artık berrak sıvı diyetinin haricinde bu sıvıları da kullanmaya başlıyoruz ne kadar kullanıyoruz bu sıvılarımızı.ı Özellikle 8. güne kadar yani püre dönemi başladığı ana kadar tercih etmeniz gerekiyor ama protein içeceklerimizi özellikle kilo fazlalığına göre 3 ila 6 ay arasında mutlaka tamamlamamız lazım. Hatta 6 aydan daha uzun süre kullandığımız hastalarımıza var artık bu konuda seçenekler çok gelişti aromasız olanları var damak tadınıza hitap eden aromalar var.
Genelde hocam içmesem olmaz mı tadını beğenmedim içmek istemiyorum ama burada dışarıdan almamız gereken  protein kaynakları çok sinirli olduğu için gün içerisinde tamamlamam gereken ortalama 60 - 80 gram protein.  Özellikle bunu sadece süt içerek yoğurt içerek kefir içerek tamamlamanız mümkün değil. Bu yüzden protein izole protein kaynaklarını her gün düzenli bir şekilde kullanmak çok önem arz ediyor bunu mutlaka ameliyat olmayı düşünen ve sonraki süreçte de kullanmanın zorunlu olduğunu danışanlarımıza hastalarımıza mutlaka anlatıyorum.

Bunun haricinde artık 8. gün itibariyle de ne yapıyoruz püre kıvamındaki gıdalara başlıyoruz. Burada normalde sebze çorbalarımız çok rahat püre olarak kullanabileceğimiz mevsim itibariyle muz olabilir elma olabilir armut olabilir yine asitli meyvelerin pürelerini tercih etmiyorum ya da sularını kullanmıyorum. bu pürelerimizi 15. gün itibariyle de yumurtanın beyazı ve artık makinede çift olarak çekilmiş kıymamız tavuk etimiz, balığımız hindi ettimiz artık devreye girmeye başlıyor. 21. gün itibariyle de artık çatalla ezerek dediğiniz yumuşak kıvamlı dağları kullanmaya başlıyoruz. özellikle püre dönemi bittikten sonra çok yavaş çiğnemek katı ile sıvı arasından minimum 30 dakikalık bir zaman koymak bu beslenme dönemi için çok önemli çünkü kazandığım bu alışkanlığı ömür boyu sürdürmem gerekiyor. Tüp mide operasyonu ya da metabolik cerrahi ameliyatlarından sonra katı ile sıvıyı mümkün olduğunca artık yan yana kullanmamaya çalışıyoruz. Operasyon sonrasında ki aylık kontrollerimiz de yağ depomuzdan ne kadar kaybediyoruz, vücudumda sudokusu ne kadar çünkü obezite ameliyatlarından sonra vücudum suda kaybediyor yağ dokusuda kaybediyor. ve bir miktar kas dokusunda kayboluyor amacımız tabii ki sağlıklı olan kas dokullarımızın kaybını minimuma tutabilmek. Bu yüzden operasyondan sonraki 1 yıllık süreçte mutlaka her ay düzenli bir şekilde kontrole gelmenizi bekliyoruz. Bu bizim obezite cerrahisi sonrası başarımızın en büyük anahtarlarından biri aslında hepinize sağlıklı ve hafif bir ömür diliyorum.

Uzm. Dyt. Burcu Gökçe 
 

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.