Kanser git gide yaygınlaşan ölümcül bir hastalıktır. Kanserin en yaygın komplikasyonu olan ‘kanser kaşeksisi’ ise kanserden ölümlerin 5’te birinin nedenidir.
Kanser kaşeksisi, yağ kaybı olsun ya da olmasın, iskelet kas kütlesinin sürekli, bilinen beslenme destekleriyle tam olarak düzelemeyecek şekilde kaybı ve fiziksel işlevlerde gerileme ile karakterize pek çok etmenin etki ettiği bir sendrom olarak tanımlanmıştır.
Tat, koku ve gastrointestinal sistem rahatsızlıkları, beslenme yetersizlikleri ve anabolik yetersizlikler, antineoplastik ilaçlar ve sitokinler başta olmak üzere katabolik etmenlerin kaşeksi gelişiminde önemli etkileri vardır.
1. Son 6 ayda ağırlığının %5 ini kaybetmiş kanser hastası prekaşeksi.
2. Son 6 ayda ağırlığının %5 ini kaybetmiş kanser hastası + sistemik enflamasyon kaşeksi.
Enteral ve parenteral beslenme desteği, iştah ve enerji alımında artış sağlayarak hastanın beslenme durumunda gelişme sağlar.
Aminoasit karışımları kas kaybını önler.
Bazı besin ögeleri ise kemoradyoterapi radyoterapi kaynaklı oksidatif strese karşı enzimatik ve enzimatik olmayan savunma sistemlerinde önemlidir.
Kanser tanısı alındığı anda hastanın beslenme programı hazırlanmalı ve geç kalınmadan tedavisi ile beraber tıbbi beslenme desteğine her hasta ulaşabilmelidir.
Sağlıkla kalın.
Detaylı Bilgi ve Randevu Almak İçin Dyt.Şüheda Bengisu Rodop ile iletişime geçin.
TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.
TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.
TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.