Hipertansiyon nedir?
Toplumda sık karşılaştığımız bir halk sağlığı problemidir. Toplumun yaklaşık %35 40'ında hipertansiyona rastlamaktayız kadınlarda erkeklere göre sıklık oranı biraz daha yüksek sıklığı yaşla birlikte artmaktadır özellikle 65 yaş üzerindeki bireylerin yaklaşık üçte ikisinde hipertansiyon bulunmaktadır.
Bu kadar sık görülen bu hipertansiyon esasında dikkate alınması gereken bir durum çünkü hedef organ ve dediğimiz başlıca kalp, beyin, böbrek, kan damarları ve göz olmak üzere bu organlarda hasarlara yol açmakta hastalar geç dönemde hasar oluşmuş vaziyette geldikleri zaman tedavisi daha güç olmakta ve hasarların bir kısmı maalesef geriye döndürülememektedir. Erişkinlerde Bizim gördüğümüz hipertansiyonun %95in nedeni belli değildir. Kamusal faktörler, çevresel faktörler pek çok faktör rol almaktadır %5 inde ise altta yatan bir hastalığa sekonder olarak gelişen hipertansiyon olabilir bunlarla da muayene sırasında hastalarımıza birtakım ip uçlarından yararlanarak ve bazı tetkikleri yaparak sekonder hipertansiyon olup olmadığına karar veririz ve tedavisini ona göre şekillendiririz.
Böbrekler de önemli hasarlara yol açmaktadır örneğini vermek gerekirse diyalize giren hastaların %20 - 25'in nedeni iyi tedavi edilmemiş veya tedavi almamış hipertansiyon hastaları oluşturmaktadır.
Peki bu kadar sık görülen bu kadar organlardan hasar yapan hastalığın farkında mıyız?
Maalesef ülkemizde yapılan bir çalışmada hastalarımızın yüzde 40'ı hastalığın farkında değil Çünkü hastalık başlangıç evlerinde genellikle asemptomatik seyretmekte böylelikle hastalar doktora gitmemekte ya da doktorun verdiği ilaçları ömür boyu uzun süreli kullanıma devam ettirmemektedirler. Bunun için doktor ile irtibatını kesmemeleri gerekir düzenli takiplere gelmeleri gerekir önemsenmeyecek bir durum değildir komplikasyonları tedavi etmek daha zor bir durumdur.
Detaylı Bilgi İçin Prof.Dr. Abdullah Doğan ile İletişime Geçin.
TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.
TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.
TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.