Fonksiyonel Kabızlık Nedir? - Uzm. Dr. Erdem Gümüş

Fonksiyonel kabızlık altta yatan bir hastalıkta gördüğümüz ek gıda geçiş dönemlerinde, tuvalet eğitimi dönemlerinde ya da ilkokul, anaokulu başlama dönemlerinde görülen kabızlıklara denmektedir.

Bunların altlarında herhangi bir anatomik bozukluk ya da bir hastalık saptanmamaktadır. . Peki bunlar için ne yapmamız lazım?
İlk altı ay çok önemli, onunla beraber altı aydan sonra ek gıdalar tamamlayıcı beslenmeler bu noktada kabızı engelleyecektir. 

Çocuğun eğer yeterli hazırlığı yoksa yeterli olgunluğa erişemediyse ailenin zorlaması, çocuğun kakasından korkması ile ilgili bir takım şeylerden dolayı kakayı isteyerek tutmak ve bu nedenle de kabızlık görülmesi gayet normaldir. Bir de tabii ki ilkokula başlamak kreşe başlamak gibi bazı kaygılarda da çocuklarda dışkılama ile ilgili problemler görülebilir. Bizim için, önemli olan nedir? Çocuğun rahat dışkılaması, yumuşak dışkılamasıdır.

Bunları sağlamak için ilk etapta beslenmenin düzenlenmesi bazen de ilaç tedavisi gerek duyulabilmektedir. Ama bu ilaç tedavilerin iki ay üç ay belki daha fazla kullanabileceğimiz unutmamak gerekir.

Peki ne zaman fonksiyonel kabızlığa dikkat etmemiz gerekir? Yeni doğan bir bebek 148 saatte kaka yapmıyorsa onun dışında ince bir şekilde kaka yapıyorsa , safralı kusması varsa tekrarlayan enfeksiyonlar, karnında şişkinlik gibi bazı altta yatan bir problem olabildiğini unutmamak gerekmektedir. Bu rahatsızlıklar varsa mutlaka bir çocuk hekimine başvurmanız gerekmektedir.

Uzm. Dr. Erdem Gümüş

Detaylı Bilgi İçin Uzm. Dr. Erdem Gümüş ile İletişime geçin.

Daha Fazla Video İçin Tıklayınız.

İlginizi ÇekebelicekVideolar

TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.

TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.

TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.