Merhaba ben Dr. Meltem Ulukök EMG işleminden bahsedeceğim.
Emg sinir iletimlerinin incelendiği kasın incelendiği elektrofizyolojik bir tetkik. İki aşamadan oluşuyor ilk aşamadan sinir iletiminin incelendiği aşama küçük uyurlar elektriksel uyurlar veriliyor sinirlere ve buradan sinirin iletim hızları hesaplanıyor ikinci aşama ise kas kaydı burada kasa tek kullanımlık iğne elektrotlar yerleştiriliyor ve Kasım fonksiyonel durum hakkında bilgi sahibi oluyor bu sayede EMG’ yi yapan hekim sinirin ve kasın değişikliklerini görmüş oluyor Bunun sonucunda da omurilikten kasa kadar pek çok nörolojik hastalığı tanıma fırsatı oluyor Neler bu hastalıklar. ALS gibi omuriliğin motor nöron hastalıkları, fıtıklar gibi kök dediğimiz omurilikten çıkan ana sinirleri ait hastalıklar sinir sıkışmaları tuzak nöropatiler gibi diyabetik nöropati ler sinirle kasım birleştiği kavşaktaki hastalıklar yada kasım kendi hastalıkları tanınabilir EMG uzman hekim tarafından yapılması gereken bir tekniktir. Bu inceleme ile Aslında biz anatomik yapıdan çok sinir ve Kasım fonksiyonlar durumu hakkında bilgi sahibi oluyoruz yani hasar sinir de mi hasta mı hasarın derecesi ne bu Kronik bir olay mı yoksa yeni başlayan bir süreç mi bu konular hakkında EMG bize bilgi veriyor.
Hastalarımızın en çok merak ettiği konulardan biri de işlem esnasında Ağrı olup olmadığı Eğer küçük uyarılar esnasında Ağrı olabilir Kısa iğne batırılması nedeniyle hafif rüzgar bir ağrı hissedebilir hastalarımız ama bu ağrı dayanılmayacak bir ağrı değildir. Bu incelemenin haftaya herhangi bir zararı olmaz iğneler tek kullanımlık olduğu için enfeksiyon riski yoktur iğne elektrot ile herhangi bir kimyasal madde hastaya verilmez gebelikte dahi kullanılabilen güvenli bir tetkik EMG standart süreye sahib test değil hastadan hastaya teslim süresi değişebilir ve ortalama 20 ila 40 dakika sürüyor Ama bazen bir saati aşan vakalar da olabilir EMG incelemesinden sonra hasta rahatlıkla evine gidebilir Ayrıca dikkat etmesi gereken bir konu da yoktur EMG den önce hastanın özel bir hazırlık yapmasına gerek yok Tok olması hastanın rahat kıyafetler bol kıyafetler giymesi hijyenine Özen göstermiş olması bizim için yeterlidir işlem öncesinde kullandığı ilaçları kesmesini de gerek yok kullandığı İlaçları alıp işleme gelebilir sadece burada önemli olan kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa bunu bize bildirmeli ve ayrıca kalp pili taşıyan hastalarımızın da işlem öncesinde mutlaka bunu bize bildirmesi gerekiyor
Uzm. Dr. Meltem Duraklı Ulukök
TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.
TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.
TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.