Bugün sizlere çoğumuzun zaman zaman fark etmeden yaşadığı yeme bozukluğundan bahsetmek istiyorum. Beslenmemiz ne kadar psikolojik sağlığımızı etkiliyorsa aynı şekilde psikolojimiz de beslenmemizi etkiler. Bu etki aslında çift yönlüdür. Duygularımızın bizi yönlendirip besin tüketimimizi etkilemesi olayına duygusal yeme diyoruz.
Günümüz eğer kötü geçtiyse, stresli bir gün geçirdiysek canımız bir şeyler tüketmek istiyorsa ve bu istek aniden geliyorsa besin seçimlerimiz yüksek kalorili, yüksek yağ içerikli ve şeker içerikli gıdalardan yana oluyosa tükettikten sonra da bir pişmanlık yaşıyorsak duygusal yeme bozukluğu yaşadığımız anlamına gelir.
Duygusal açlık ve fiziksel açlık ne kadar birbirlerine benzer kavramlar gibi gelse de aslında birbirlerinden ayrıldığı noktalar oldukça fazladır. Örneğin; fiziksel açlık durumunda açlığın yoğunluğuna bağlı olarak karın guruldaması, titreme, terleme, göz kararması gibi belirtiler gösterir. Ancak duygusal açlıkta bu belirtiler yoktur. Açlık durumu aniden ortaya çıkar. Fiziksel açlık durumunda besin tüketimimizi erteleyebiliriz.
Duygusal açlıkta erteleyemeyiz ve o anda tüketmek isteriz. Besin şeklli de burdaki ayrımlardan biridir. Gerçekten fiziksel açlık yaşıyorsak önümüzde hangi besin olduğu fark etmeksizin tüketebiliriz.
Duygusal açlık durumunda en çok arzuladığımız gıdalar bizim en çok sevdiğimiz, yüksek kalorili, yüksek yağ ve şeker oranı içeren bazı gıdalardır. Bu sayede duygusal açlık ve fiziksel açlığı ayırt etmek mümkündür.
TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.
TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.
TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.