Böbrek taşı hastaları genellikle, şiddetli yan ağrısıyla, yani renal kolik olarak adlandırdığımız belirtilerle hastaneye başvururlar. Bu durumda, üreter adını verdiğimiz böbreğin kanalı taşla tıkanmış olabilir ve taşın boyutuna göre müdahale planlayabiliriz.
Eğer taş 5 mm'nin altındaysa, genellikle yüzde 80 olasılıkla kendiliğinden düşebilir. Bu hastalarda, ek bir sorun olmadığı ve akut böbrek yetmezliği gelişmediği sürece, 2 haftaya kadar medikal tedaviyle takip edilebilir. Ancak süreç daha fazla uzarsa, böbrekte kalıcı hasar gelişme riski vardır.
Bu nedenle, taşların boyutuna göre değil, sertliğine göre çeşitli ameliyatlar uygulayabiliriz. Eğer taş üreterin orta ve alt kısmındaysa, kapalı endoskopik bir ameliyat olan URS ile taş lazerle kırılıp alınabilir. Taş, proksimal üreterde veya böbreğin içindeyse ve 2 cm'nin altındaysa, Flexible URS cihazıyla RIRS dediğimiz bir yöntemi kullanabiliriz.
TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.
TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.
TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.