Beyin Tümörleri çocuklarda ve genç yetişkinlerde daha sık görülmekle birlikte hayatın her döneminde karşımıza çıkabilirler. Bu tümörler beynin kendi hücrelerinden kaynaklanabileceği gibi vücuttaki diğer organlarda oluşmuş tümörleri kan yoluyla ya da komşuluk yoluyla beyin dokusuna göç edip oraya yerleşmesiyle de ortaya çıkabilirler.
Beynin kendi hücrelerinden kaynaklanan tümörlere primer beyin tümörleri denir. Uzak organlarda gelişen tümörlerin yayılım yoluyla beyine gelip yerleşerek oluşturduğu tümörlere ise sekonder beyin tümörleri ya da metastazlar diyoruz.
Beyin metastasları oldukça sık görülen tümörlerdir. Çünkü beyin dokusu kütle olarak vücut ağırlığının yaklaşık %2 sine tekabül ederken kalbin pompaladığı kanın %20 si gibi bir oranda kan alır, dolayısıyla oldukça yoğun kanlanan bir organdır. Bu yüzden vücutta oluşan diğer organlarda oluşan tümörlerin kan yoluyla yayılarak beyin dokusuna yerleşmesi diğer organlara yerleşmesinden daha olasıdır.
Beyinde en sık gördüğümüz tümörler;
Akciğer ve meme kanseri metastazlarıdır. Primer beyin tümörleri de kendi aralarında davranış şekillerine göre 1. Dereceden 4. Dereceye kadar sınıflandırılır.
1. Derece tümörler genellikle iyi huylu tümörlerdir. Düzgün sınırlı bir kapsül içerisinde büyüyerek kitle etkisi oluşturma eğilimindedirler. Çevresindeki normal beyin dokusunda herhangi bir tahribata sebep olmaz, ancak büyüyerek bası etkisiyle normal dokuyu iterek bazı nörolojik semptomlara sebep olur. 2. 3. Ve 4. Derece tümörler ise davranışları bakımından kötü huylu tümörlerdir.
Devamı videoda...
Detaylı Bilgi İçin Opr.Dr. Emrah Akçay ile İletişime Geçin.
TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.
TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.
TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.