Alzheimer Hastalığını Biliyor Musunuz (Uzm. Dr. Gökhan Gürel) bilgilendiriyor.
Alzheimer hastalığı konusunda toplumsal bilinci arttırmak ve farkındalık yaratmak amacıyla 21 Eylül günü Dünya Alzheimer günü olarak ilan edilmiştir.
Alzheimer hastalığında beyindeki sinir hücrelerinin kaybıyla birlikte sinir hücreleri arasından iletişimi sağlayan mekanizmaları bozan nörometaboliklerin ve bazı kimyasalların birikimi söz konusudur. Alzheimer hastalığı ilerleyici, dejeneratif bir beyin hastalıktır.
Alzheimer hastalığının en sık ve en erken bulgusu; unutkanlıktır. Özellikle yakın bellekle ilgili unutkanlık ön plandadır. Hastalar geçmişteki olayları çok iyi hatırlarken, yakın zamandaki olayları hatırlamakta son derece güçlük çekebilirler. Yine Alzheimer hastalığının erken evrelerinde, plan yapma, yer duygusu, yön bulma ya da hesap yama gibi yetenekler kayba uğrayabilir. Tuhaf davranışlar, kişilik değişiklikleri de hiç de az görülmemektedir.
Alzheimer hastalığının ileri evrelerinden; kilo kaybı, yutma güçlüğü, yürüme güçlüğü, idrar kaçırma gibi yakınmalar ortaya çıkabilir ve hasalar bu evrede başkasının bakımına ve yardımına ihtiyaç duyarlar, hastalığı tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak mevcut tedavilerle hastalığı yavaşlatma imkânı bulunmaktadır. Yine hastalarda ortaya çıkan ve hastayla birlikte, hasta yakının ve bakım veren kişiyi oldukça zor durumda bırakabilecek davranış değişikliklerini de kontrol altına almak mümkündür.
Alzheimer hastalığına yönelik olarak dünyanın pek çok yerinde birçok bilimsel çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan veriler, gelecek için oldukça umut vadedicidir.
Alzheimer hastalığından nasıl korunurum sorusu da hastalar tarafından bizlere sıkça sorulan sorulardandır. Tansiyonumuzu düzenli tutmak, kötü kolesterolü kontrol altında tutmak, egzersiz yapmak, yürümek, hareketli olmak beyin sağlığı açsından ve Alzheimer açısından koruyucudur.
Tüm bunlarla birlikte; okumak, yazmak, gezmek, dil öğrenmek, sosyalleşmek, arkadaşlarla görüşmek ve zihni aktif tutmak da Alzheimer hastalığı için koruyucu aktivitelerdir.
Unutanları unutmayın, bir gün siz de unutabilirsiniz…
Uzm. Dr. Gökhan Gürel
TurkHekimleri.com'da yer alan hasta yorumları, ilgili doktorun doğrudan veya dolaylı talebi olmaksızın, ilgili hasta tarafından özgürce yazılmaktadır. Bu web sitesinin temel amacı sağlık alanında kamuoyunun daha iyi bilgilenmesini sağlamaktır. TurkHekimleri.com bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir.
TürkHekimleri.com sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan TürkHekimleri.com sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza muayene olunuz.
TürkHekimleri.com, site içeriğinde 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24.maddesi ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'nün ilgili maddelerine uymaya söz vermiştir.